Lukijalta
Mielipide

Ovatko ikä­ih­mi­set taak­ka­na?

Kirjoittajan mielestä julkisten puheiden perusteella tuntuu, että ikäihmisiä pidetään taakkana yhteiskunnalle.
Kirjoittajan mielestä julkisten puheiden perusteella tuntuu, että ikäihmisiä pidetään taakkana yhteiskunnalle.
Kuva: Laura Seppä

Ovatko ikäihmiset taakkana? Näin voi olla ja on, kun seuraa eri mielipiteitä erityisesti, kun puhutaan ikäihmisten hoitamisesta ja mahdollisista palveluista, jos rahat sattuu riittämään.

On tehty kyselytutkimuksiakin iäkkäistä ihmisistä, joilla monilla on remppaa ja sairauksiakin. Kyselytutkimuksen mukaan ikääntyneemmät ihmiset kokevat, että heitä pidetään toisen luokan kansalaisina.

He kokevat olevansa enemmänkin yhteiskunnallinen kuluerä kuin yhteiskunnan voimavara. Se on karmeaa, kun ajattelee, että ikäihmisetkin ovat kansantalouden näkökulmastakin hyödyllisiä ja arvokkaita ihmisiä kuten muutkin kanssaelävät.

Yhteiskuntajärjestelmän mukaan ei ole sallittua heittää mitään ikäryhmää tarpeettoma-na roskana. Ikäihmiset ovat päivätyönsä tehneet ja maksavat hoidoistaan tulojensa mukaan, olipa sitten hoidon tarvetta päivisin tai ympärivuorokautisesti.

Olen sitä mieltä, että ellei hoitopaikkoja riitä, niitä tulee rakentaa lisää. Rakennellaanhan joskus vähän turhan päivästäkin.

Pudasjärven kaupunginvaltuustossakin oli vähän henkeä, että ei maksettaisi Oulunkaaren kuntayhtymän ihmisten hoidoista syntynyttä lisämaksua. Kysyä voi, mihinhän se mahtaisi johtaa.

Olipa miten oli, toivotan kaikille ihmisille hyvää joulunaikaa ja hyviä ulkoilusäitä. Saa hengitellä rauhassa.

Erkki Honkanen