Ou­lun­kaa­ren kun­ta­yh­ty­mä muis­tut­taa: Toi­sel­le ko­ro­na­ro­ko­tuk­sel­le on tärkeä tulla so­vit­tu­na aikana – lo­ma­mat­ka ei ole riit­tä­vä syy siirtää aikaa

Oulunkaaren kunnissa koronarokotusvuorossa ovat kaikki yli 16-vuotiaat sekä 12-15-vuotiaat THL:n 1- tai 2-riskiryhmiin kuuluvat. Kuntayhtymä muistuttaa etenkin alle 30-vuotiaita ottamaan rokotteen, sillä tautia ilmenee tällä hetkellä eniten kyseisessä ikäryhmässä. Kuvituskuva.
Oulunkaaren kunnissa koronarokotusvuorossa ovat kaikki yli 16-vuotiaat sekä 12-15-vuotiaat THL:n 1- tai 2-riskiryhmiin kuuluvat. Kuntayhtymä muistuttaa etenkin alle 30-vuotiaita ottamaan rokotteen, sillä tautia ilmenee tällä hetkellä eniten kyseisessä ikäryhmässä. Kuvituskuva.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Koronavirusrokotteen toisen annoksen, eli vahvistusrokotteen, aikaa voi muuttaa vain puhelimitse ja hyvästä syystä, muistuttaa Oulunkaaren sote-kuntayhtymä.

Esimerkiksi lomamatka ei ole kansallisen linjauksen mukaan riittävä syy vahvistusrokotteen ajan vaihtamiseen. Jos aikaa on kuitenkin pakko vaihtaa muista syistä johtuen, se tulee tehdä aina puhelimitse.

Ajanvaihto on suoritettava puhelimessa, jota henkilökunta voi varmistaa, että rokotteiden väliin jää tarpeeksi viikkoja ja että kuntalainen saa hänelle tarkoitetun, oikean merkkisen rokotteen.

– Vetoamme kuntalaisiin, että he tulisivat vahvistusrokotteelle heille annettuna aikana. Kun paljon ihmisiä pyrkii vaihtamaan saamaansa aikaa, se työllistää henkilökuntaamme kohtuuttomasti ja vie aikaa muulta hoitotyöltä, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas pyytää kuntayhtymän tiedotteessa.

Oulunkaaren mukaan ajan siirtäminen on monimutkainen prosessi, koska rokotteita on varattu kullekin rokotuspäivälle tietty määrä. Yhdestä pullosta saadaan useita rokotteita, ja on tärkeää, että pullot tulevat kokonaan käytetyiksi ja rokotteita ei mene hukkaan.

THL:n linjauksen ensimmäisenä rokotteena AstraZenecaa saanut yli 65-vuotias voi pyytää vahvistusrokotteeksi muun rokotteen soittamalla hyvissä ajoin rokotusnumeroon. Rokotteen vaihtoa ei voi tehdä rokotuspaikalla. Alle 65-vuotiaille annetaan automaattisesti muita kuin AstraZeneca-rokotteita.

– Vahvistusrokotteen ottaminen on tärkeää. Vahvistusrokote parantaa rokotteen tehoa merkittävästi erityisesti viruksen erilaisia variantteja vastaan, Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen toteaa.

Yli 16-vuotiaat rokotusvuorossa

Tällä hetkellä kaikissa Oulunkaaren kunnissa koronarokotteiden rokotusvuorossa ovat kaikki yli 16-vuotiaat sekä 12–15-vuotiaat THL:n 1- tai 2-riskiryhmiin kuuluvat.

Riskiryhmiin voivat kuulua muun muassa nuoret, joilla on elinsiirto, kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpä, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais-, maksa- tai keuhkosairaus, diabetes, downin oireyhtymä, lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus, jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen.

– Erityisesti alle 30-vuotiaiden suositellaan nyt hakevan rokotteen, sillä tautia esiintyy nyt tässä ikäryhmässä eniten, terveyspalvelujohtaja Cajan-Suokas muistuttaa.