Kansanedustaja Niilo Keränen (kesk.) uskoo puurakentamiseen julkisissa kohteissa. Puurakentamiselle tulee antaa lainsäädäntöä kehittämällä entistä parempi mahdollisuus.
Keränen luottaa vahvasti siihen, että puun käyttö tulee vähentämään sisäilmaongelmista johtuvia ongelmia. Kosteus- ja homevaurioihin liittyvien terveyshaittojen vuosikustannukset ovat noin 450 miljoonaa euroa. Homeisten rakennusten korjaus maksaisi 1,4 miljardia euroa.
– Jotain on kyettävä tekemään, jotta sisäilmaongelmista aiheutuvat terveysongelmat ja kustannukset saadaan kuriin, Keränen toteaa.
Kansanedustajan mukaan kuntapäättäjillä on tehtävä kauaskantoisia päätöksiä pohtien hyvin tarkkaan, onko sisäilmaongelmaisia kohteita järkevää remontoida vuodesta toiseen vai olisiko parempi rakentaa uutta.
– Huomiota on kiinnitettävä myös entistä enemmän rakennusten käytönaikaiseen kunnossapitoon.
– Puu- ja hirsirakennuksiin liittyy mielikuvissamme paljon positiivisia asioita: ekologisuus, ympäristöystävällisyys, puhdas sisäilma, kestävyys ja kauneus. Uskon, että käsissämme on aikamoinen brändi-tuote, jota sellaisenaan voidaan viedä maailmalle, Keränen pohtii.
Sisäilmasta ja puurakentamisesta käytiin keskustelua kansanedustaja Niilo Keräsen järjestämässä ”Julkinen puurakentaminen, terveet tilat” -miniseminaarissa eduskunnan Kansalaisinfossa 15.12.
Mukana olivat asiantuntijoina: ylilääkäri Jari Latvala, Työterveyslaitos: sisäilmaympäristön terveyttä edistävät vaikutukset, Puutuoteteollisuus, erityisasiantuntija Seppo Romppainen: sisäilma ja massiivipuu, Pudasjärven kaupunki; projektipäällikkö Aila Ryhänen: hirsirakentaminen ratkaisuna sisäilmaongelmiin Pudasjärvellä, Kontiotuote Oy, suunnittelupäällikkö Mikko Löf: Teollisen hirsirakentamisen mahdollisuudet ja haasteet, Puuket-hanke: projektipäällikkö Martti Mylly: puurakentamisen uudet tutkinnot ja CLT-rakentamisen mahdollisuudet. Avauspuheenvuoron käytti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.