Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Näin ko­ro­na­ta­paus­ten määrät ovat muut­tu­neet vii­koit­tain Pu­das­jär­vel­lä ja Tai­val­kos­kel­la – Yli puo­let iäk­käim­mis­tä saaneet jo kol­man­net ro­ko­tuk­set

Joulun alla kuultiin lukuisista uusista rajoituksista ja toimista, joihin heikentyneestä koronatilanteesta johtuen on ryhdytty valtakunnallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla.

Suomen mittakaavassa Pohjois-Pohjanmaata koronaepidemia on koetellut erityisen rankasti. Tapausmäärät ja ilmaantuvuusluvut ovat olleet paikoin hurjia.

Pudasjärvelläkin koronatapausten kahden viikon ilmaantuvuusluku nousi pari viikkoa sitten koko epidemian ajan ennätykseen. Itsenäisyyspäivän kieppeillä Taivalkosken ilmaantuvuusluku nousi niin ikään ennätyslukemiin, ellei huomioida syyskesän hurjaa tapauspiikkiä, joka johtui muualta tulleilla marjanpoimijoilla todetuista koronatartunnoista.

Molemmat jäivät silti kauas esimerkiksi Limingan ja Tyrnävän lukemista, jotka huitelivat joulukuun alkupuolella kahden ja puolen tuhannen yläpuolellakin.

Viikoittaiset tapausmäärät vaikuttaisivat olleen hienoisessa laskussa sekä Pudasjärvellä että Taivalkoskella. Alla olevaan kuvaajaan on kerätty THL:n tilastoimat koronatapaukset molemmissa kunnissa viikosta 35 eli elokuun lopusta lähtien. Ellei Taivalkoskelle merkittyjä marjanpoimijoiden tartuntoja huomioida, olivat tapausmäärät ennen tätä huomattavasti matalampia molemmissa kunnissa.

Juttu jatkuu kuvaajan alapuolella.

Lähde: THL.
Lähde: THL.
Kuva: Jussi Korhonen

Koronarokotusten etenemisessä viimeisen parin viikon aikana korostuvat erityisesti iäkkäille pudasjärveläisille ja taivalkoskelaisille annetut kolmannet rokoteannokset.

Kolmannen rokotuksen on saanut nyt joka viides 12 vuotta täyttänyt pudasjärveläinen. Taivalkoskella kolmeen otteeseen on rokotettu reilu neljännes 12 vuotta täyttäneistä.

Yli 80-vuotiaista kolme rokoteannosta on saanut kolme neljästä taivalkoskelaisesta ja reilu puolet pudasjärveläisistä.

Kahden rokoteannoksen suoja on 81, 5 prosentilla Pudasjärven ja 82,8 prosentilla Taivalkosken yli  12-vuotiaista.

23. joulukuuta voimaan tuli asetus, joka mahdollistaa kunnille koronarokotusten tarjoamisen myös kaikille 5–11-vuotiaille. THL kuitenkin korostaa, että kaikkien 5–11-vuotiaiden rokottamisen aloittaminen ei saa hidastaa tehosteannosten antamista vakavan koronavirustaudin riskiryhmille.