Miksi vetovastuu Kontiolla piti vaihtaa?
Toimitusjohtaja Jalo Poijulan mukaan porukka ikääntyy. Johdossa on jo tehty sukupolvenvaihdoksia, joita niitäkin on valmisteltu hyvissä ajoin.
Viimeisen neljän vuoden aikana on sukupolvi vaihtunut viennin ja kotimaan myynnin johdossa. Myös tuotannossa nuoremmat miehet tarttuivat ohjaksiin viime syksynä, kun pitkäaikainen tuotantopäällikkö Eero Lauhikari jäi eläkkeelle.
– Suhdanteet ovat kääntymässä vuosia kestäneen taantuman jälkeen parempaan suuntaan ja nyt on hyvä aika vaihtaa myös toimitusjohtaja, talon vanha isäntä arvelee.
– Tässä alkaa itsekin jo vanheta. Silloin kun alkaa tuntua sitkaalta aamulla nousu, on aika väistyä, viisastelee kiivaimpina aikoina yli sata ulkomaanmatkapäivää vuodessa tehnyt vanha toimitusjohtaja, joka jatkaa konsernin hallituksessa.
– Tekemistä on näihin päiviin mennessä ollut niin paljon, että lähitavoite eläkepäivillä on, ettei tarvitsisi tehdä mitään. Kotona on kuitenkin odottamassa muutama hehtaari metsänhoitorästejä.
Laskusuhdanne on viime vuodet ravistellut myös pudasjärveläisen leivän isää, mutta Poijula arvelee, että pohjakosketus nähtiin viime talvena. Uskoa tulevaan riittää myös tulevalla toimitusjohtajalla.
– Yritys on hyvässä kunnossa. Mahtava perintö, komeat koneet ja tuotteet. Perusasiat ovat kunnossa, mutta aina tilaa kehitykselle löytyy. Se selkiytyy seuraavien kuukausien aikana, mietti tiistaina kaksi päivää uuteen työmaahansa tutustunut Keijo Anttila.
Uuden toimitusjohtajan muutto Pudasjärvelle ei kuulosta olevan lähitulevaisuudessa ajankohtainen. Toimistopöytä raivataan ainakin aluksi Kontion Oulun konttorille.
Anttilan perhe on vasta kesällä muuttanut takaisin Kiinasta kotiseudulleen Nivalaan, jossa kolme kouluikäistä on jo aloittanut koulunsa. Vanhin tytär valmistui hiljattain ylioppilaaksi Kiinassa sikäläisestä kansainvälisestä koulusta.
Uuden johdon lisäksi muutakin uutta Kontiolle on samaan aikaan tulossa. Tarkoitus on ensi vuoden aikana rakentaa uusi tuotantolinja, joka alkaa valmistaa ”painumatonta hirttä”, joka on jo saanut markkinointinimekseen ”SmartLog”.
Ideana on liimata lamellihiren sisään pystysyisiä kapuloita, jotka estävät hirren normaalin painumisen. Ominaisuuksiensa ansiosta painumatonta hirttä voidaan vaivattomasti yhdistää esimerkiksi teräs-, lasi- ja betonirakenteisiin.
- SmartLog -tuotteita on tehtaalla valmistettu osittain alihankkijoita käyttäen jo kolmen vuoden ajan. Nykyinen kapasiteetti on kuitenkin kovin rajallinen ja valmistaminen hidasta ja kallistakin, kertoo Poijula.
Uusi tuotantolinja on noin viiden miljoonan euron investointi. Tuotanto käynnistyy näillä näkymin ensi syksynä. Halli rakennetaan nykyisen liimahirsilinjan jatkeeksi.
Se on pitkälle automatisoitu. Itse tuotantolinja työllistää vain kaksi henkilöä vuorossaan, mutta kasvua tuodessaan investoinnin odotetaan kasvattavan työvoimatarvetta koko Kontion organisaatiossa.