Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Maa­seu­tu­ra­has­tos­ta mil­joo­nia euroja jaossa – uusia ideoita he­vo­sen­lan­nas­ta suo­pur­suun

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on varattu noin 10 miljoonaa euroa ensi vuonna saapuville hakemuksille. Rahoitusta annetaan muun muassa yritysten investointiehin, uusien yritysten perustamiseen ja kehittämishankkeisiin.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on varattu noin 10 miljoonaa euroa ensi vuonna saapuville hakemuksille. Rahoitusta annetaan muun muassa yritysten investointiehin, uusien yritysten perustamiseen ja kehittämishankkeisiin.
Kuva: Maiju Teeriaho

Termit biotalous, kiertotalous ja ravinteiden kierrätys vilisivät tänä vuonna kaikissa aluekehityksen strategioissa.

– Pohjois-Pohjanmaalla on paljon osaamista ja käyttämätöntä potentiaalia näiden termien haltuunottoon, toteaa ELY-keskuksen yksikön päällikkö Timo Lehtiniemi.

Käytännössä näiden kuumien perunoiden kuorintaan on jo lähtenyt moni alueen yrittäjä. Esimerkkeinä tänä vuonna tehdyistä käytännön kokeiluista ovat teurasjätteen jatkokäyttö, hevosenlannan kaasutus ja uusien yrityssymbioosien etsintä.

Uutta liiketoimintaa voi löytyä myös vielä hyödyntämättömistä kasveista. Tuntemattomampien suokasvien käytöstä on etsitty käyttömahdollisuuksia esimerkiksi hyönteiskarkotteina, kosmetiikassa tai lisäravinteina.

 

Ryhmäpäällikkö Tiina Suutari nostaa toisena tämän vuoden ajankohtaisena teemana digitalisaation ja maaseudun palveluiden turvaamisen. Yhdistyksiltä odotetaan lähitulevaisuudessa paljon niin palveluiden tuottamisessa kuin yhteisöllisen hengen luomisessa.

Yhä enenevissä määrin palveluta tullaan tarjoamaan sähköisesti, mikä mahdollistaa myös yhä monipuolisempien palveluiden tarjoamisen. Mutta käytännössä toimivaa tietoliikenneverkkoa ei ole vielä kaikkialla eikä kaikkia palveluita ole saatavilla sähköisesti.

Tänä vuonna kolmannen sektorin toimijat eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata ovat lähteneet yhdessä lisäämään osaamistaan palveluiden tuottamisessa ja hinnoittelussa.

– Laajakaistaverkkojen suunnittelemisella ja rakentamisella mahdollistetaan perusta digitalisaation käyttöönottoon. Kunhan myös paikalliset toimijat, kunnat ja yritykset lähtisivät yhdessä yhä enemmän suunnittelemaan ja sähköistämään palveluitaan, pohtii Suutari.

 

Lehtiniemi toivoisi ensi vuodelta lisää elintarviketuotantoa eteenpäin vieviä hanke-esityksiä ja yritysideoita, joita ei viime vuonna rahoitettu montaa. Alueemme vahva maataloustuotanto tuottaa laadukasta raaka-ainetta elintarvikkeiden jatkojalostukselle. Myös kotouttaminen on yksi vuoden 2017 rahoitusteemoista.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta voidaan rahoittaa yritysten investointeja, uusien yritysten perustamista ja laajempia elinkeinojen kehittämishankkeita. Rahoitusta haetaan sähköisen Hyrrä-järjestelmän kautta. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on varattu noin 10 miljoonaa euroa ensi vuonna saapuville hakemuksille.