Luminen talvi ja hel­tei­nen kesä viime vuoden eri­koi­suu­det – metri lunta ja 20 hel­le­päi­vää vuoden 2018 en­nä­tyk­set

Maisemien katselijalle luminen talvi tykkyineen oli mieluinen, mutta sähkönjakelussa märkänä satanut ja puihin tarttunut lumi teetti töitä. Kesän parinkymmenen hellepäivän korkein lukema on tässä, heinäkuun 17. päivänä Osuuspankin mittarin näyttämänä.
Maisemien katselijalle luminen talvi tykkyineen oli mieluinen, mutta sähkönjakelussa märkänä satanut ja puihin tarttunut lumi teetti töitä.
Maisemien katselijalle luminen talvi tykkyineen oli mieluinen, mutta sähkönjakelussa märkänä satanut ja puihin tarttunut lumi teetti töitä.
Kuva: Toivo Kiminki

Metrinen lumi ei ole Pudasjärven sääasemalla läheskään jokatalvinen ilmiö. Viime vuonna sellainen kuitenkin mitattiin, maaliskuun 23. päivänä lunta oli tasan metri.

Lunta tuli erityisen runsaasti tammikuussa. Silloin se teetti töitä niin kiinteistöjen kuin tiestön kunnossapitäjille ja varsinkin sähkönjakelusta vastaaville. Pisimmillään oltiin Pudasjärvellä ilman sähköä Puhoksella liki puoli vuorokautta, Sarakylän pohjoiskolkilla loppiaisena liki yhtä kauan.

Ongelmat aiheutti linjoille ja niiden vierille kertynyt runsas lumi. Vikojen etsinnässä käytettiin helikopteriakin. Pahimmat sähkökatkot aiheutuivat Pudasjärven, Taivalkosken ja Posion rajojen seudun vaarakuusikoihin kertyneestä lumesta.

Erikoista viime talvessa oli sekin, että lunta oli Kurenalla jopa enemmän kuin yleensä runsaslumisemmissa Pudasjärven osissa. Vielä huhtikuun alkupuolella lunta oli sääasemalla reilut 80 cm, kuun lopussa enää 21 cm.

Jos oli talvi luminen, niin pakkaset jäivät vähiin. Sääasemalla alittui kunnon talven raja vain kerran. Helmikuun viimeisenä aamuna mittari näytti -30,8 astetta.

Jos puuttuivat pakkaset, niin helteitä riitti. Viime kesä jää täällä historiaan 20 hellepäivästä. Edelliskesänä niitä ei muuten ollut yhtään. Ensimmäisen kerran helleraja ylittyi jo toukokuun 14 päivänä.

Kesäkuussa ei mittari kohonnut kertaakaan samoille lukemille. Mutta heinäkuussa lämpeni niin, että, kaikkiaan 17 päivänä helle helli tai häiritsi. Korkeimmillaan lämpömittari näytti heinäkuun 17. päivän iltapäivällä +31,6 astetta.

Pari hellepäivää riitti vielä elokuun alkuunkin. Kesän sateet olivat kuuroittaisia, alkukesästä ne jäivät hyvinkin vähiin.

Viime vuonna ilmatieteellisesti määritelty kesä oli reilun kuukauden pitkän ajan keskimääräistä pitempi ja talvi tuli normaalia myöhemmin.

Talven yli pysyvä lumi tuli vasta joulukuun alussa. Vuodenvaihteessa Pudasjärven sääasemalla oli lunta 29 cm.