Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jan­kir­joi­tus: Ro­ko­tuk­set mah­dol­lis­ta­vat nor­maa­liin arkeen pa­laa­mi­sen

Oulunkaaren alueen koronatilanne on ollut pitkään rauhallinen. Tasaisin väliajoin olemme kuitenkin saaneet muistutuksia siitä, että korona ei ole kadonnut minnekään meidänkään alueeltamme: yksittäisiä tartuntoja on tullut esille, altistumisen mahdollisuuksia on ollut eri paikoissa ja myös laajoja, pahimmillaan yli sadan henkilön kattavia karanteeneja on asetettu.

Oulunkaaren alueella olemme varsin hyvin pystyneet jäljittämään tartunnat ja niiden lähteet ja olemme myös löytäneet koronavirukselle altistuneet henkilöt hyvin. Kun tartunnan tai altistumisen lähdettä etsitään, saattaa paljastua, että koronaohjeistukset on yksinkertaisesti unohdettu tai niistä ei ole välitetty: on lähdetty flunssaisena liikkeelle ja tavattu ystäviä ja sukulaisia, ei ole käytetty maskeja.

Liisa Cajan-Suokas
Liisa Cajan-Suokas
Kuva: Liisa Cajan-Suoka

Edelleen tärkein viestimme onkin, että koronaviruksen torjunnan perusohjeita noudattamalla saamme viruksen pidettyä aisoissa: pysyttele kotona sairaana, käy koronatestissä, jos on oireita, käytä maskia, huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta ja vältä laajoja kokoontumisia. Iso kiitos kuuluu myös niille, jotka ovat jaksaneet ohjeita noudattaa – heitä on alueellamme onneksi paljon!

Me terveysviranomaisina tiedämme, että korona on kuormittanut ihmisiä monin eri tavoin. Haluammekin muistuttaa, että rokotusten myötä etenemme koko ajan kohti helpompaa aikaa. Rokotukset mahdollistavat normaaliin arkeen palaamisen, kunhan rokotuskattavuus on tarpeeksi suuri. Vaikka ei siis itse pelkäisikään vakavaa koronavirustartuntaa, rokote tulee ottaa läheisten ja yhteiskunnan vuoksi.

Tuula Saukkonen
Tuula Saukkonen
Kuva: Tuula saukkonen

Valtakunnallisesti työ- ja opiskeluikäisten rokotuskattavuus on jäänyt ikäihmisiä matalammaksi. Myös Oulunkaarella on nähtävissä, että keski-ikäiset ja nuoret aikuiset eivät varaa rokotteita yhtä innolla kuin ikäihmiset.

Jos ongelma on asennelähtöinen, siihen on hankala meidän viranomaisina vaikuttaa, vaan positiivisen viestin on tultava lähipiiristä.

Nuorten tuntema kaikkivoipuus ja kuolemattomuus on normaalisti ihanaa seurattavaa, mutta tässä asiassa yksinkertaisesti väärin.

Elättelemme toiveita, että rokotustodistuksen saaminen houkuttaisi matkustamisesta ja riennoista kiinnostuneet nuoret ja keski-ikäiset rokotteelle.

Ainakaan käytännön ongelmien ei anneta olla rokottamisen tiellä: jos esimerkiksi sopivaa rokotusaikaa ei löydy työ- tai opiskeluaikataulujen vuoksi, kannattaa soittaa rokotusnumeroon, ratkaisu ja joustoa kyllä löytyy. Henkilökuntamme on tehnyt kovasti töitä rokotekattavuuden saavuttamiseksi ja jatkaa edelleen – kuntalaistemme suojaaminen on meille sydämen asia.

Toivotamme Oulunkaaren alueen asukkaille aurinkoista ja koronaturvallista kesää!

Tuula Saukkonen,ylilääkäri, Oulunkaari
Liisa Cajan-Suokas,terveyspalvelujohtaja, johtava lääkäri, Oulunkaari