Lii­kun­ta­pal­ve­lui­ta ke­hi­te­tään pu­das­jär­vis­ten toi­vei­den mukaan eri puo­lil­le pitäjää – li­ki­lii­kun­taan haetaan han­ke­ra­haa

Liikunnaliselle toiminnalle on kysyntää.
Liikunnaliselle toiminnalle on kysyntää.
Kuva: Maiju Teeriaho

Pudasjärven kaupungin liikuntapalveluissa on ollut puhetta siitä, miten saataisiin järjestettyä Perhepeuhulan tyyppistä liikuntapalvelua myös perheille, joiden vanhemmat ovat päiväaikaan töissä.

– Tällä hetkellä Tuomas Sammelvuo -salilla ei ole ilta-aikaan ylimääräistä tilaa. Ensi syksyn vuoroja jaettaessa asia tullaan ottamaan uudestaan esille, mutta päätöstä toiminnan järjestämisestä ei kuitenkaan ole vielä tehty, sanoo Ismo Miettinen, Pudasjärven kaupungin liikunta- ja hyvinvointisuunnittelija.

Meneillään on kartoitus siitä, millaisia toiveita pudasjärvisillä ihmisillä on heille tarjottavien liikuntapalveluiden suhteen.

– Toiveita saa lähettää minulle suoraan sähköpostitse ja niitä kerätään myös keväällä aikuisväestölle tehtävän liikunta-aktiivisuuskartoituksen yhteydessä, Miettinen tiedottaa.

Hän kertoo saaneensa jo jonkin verran ideoita kuntalaisilta, ja muun muassa viime viikolla aloittanut Perhepeuhula käynnistettiin saatujen toiveiden pohjalta.

– On mukava, kun ihmiset itse kertovat, mitä heille kannattaa järjestää. Ei tarvitse meidän liikuntatoimessa yksin sitä pähkäillä.

Sivukylillekin ollaan järjestämässä liikuntapalveluita niin lapsille kuin aikuisille.

– Hetekylässä uusi liikuntakerho aloitti toimintansa toissa viikolla. Myös 4H on aktivoitunut järjestämään muun muassa monitoimikerhoa Kipinässä. Se ei tietysti ole puhtaasti liikuntaa, mutta sitäkin varmaan kerhotoimintaan kuuluu.

Tällä hetkellä liikuntatoimi hakee Avilta rahoitusta Likiliikunta-hankkeelle. Hankkeessa on tarkoitus ottaa käyttöön uusi konsepti, joka vie ohjattua liikuntaa sivukylille videon välityksellä.

– Likiliikunta-hanke käynnistyy tämän vuoden aikana, jos rahoitus saadaan. Toimintoa voidaan tarjota usealle kylälle. Tällä hetkellä pilottikyliksi ovat tarjoutuneet Livo ja Jonku.

Miettisen mukaan etänä liikuttavia videoita voidaan kuvata esimerkiksi silloin, kun Pudasjärven Urheilijoiden voimistelujaosto järjestää jumpan Kurenalla.

– Toiminnon kautta kuuluu ääni, ja kommunikaatio toimii molempiin suuntiin liikunnan ohjaajan ja etänä liikkujien välillä. Tekniikkaa on testattu viime syksynä ja se toimii, Miettinen tuumaa.

Toimintoa voidaan tarjota usealle kylälle. Pilottikyliksi ovat tarjoutuneet ainakin Livo ja Jonku.