
Kuntaa työllistäjänä pidetään monesti vanhanaikaisena touhuna varsinkin nykyään, vaikka on valitettavasti paljon työttömiä. Osa heistä vielä pitkäaikaistyöttömiä, joilla oma elämäntilanne on hiipumassa erittäin vaikeaksi, eikä tahdo sitä työllistäjää löytyä.
Työllistämiskeinoja on ollut erilaisissa muodoissa. Yhteisöllisyysvaliokunnassa on näitäkin juttuja käsitelty ja viety eteenpäin mm. niin että, pitkäaikaistyöttömän elämäntilanne paranee ja on vähän turvatumpaa taas tovin aikaa. Eikä kunnan tarvitse maksaa näiltä osin valtiolle sakkomaksuja.
Työttömyyttä on ollut vuosikymmenten ajan, toisinajoin enemmän toisinaan vähän vähemmän. Ennen oli kunta vahvassa roolissa työllistäjänä, rakennettiin rakennuksia, harvennettiin metsiä, oli teiden kunnostusta, sahattiin halkoleimikoita. jne.
Eikä kukaan kyseenalaistanut, että tulee kalliiksi. Ihmiset sai töitä ja maksoivat verot omalta osaltaan. Raha jäi pyörimään omalle paikkakunnalle.
Kysymys kuuluukin, pitäisikö palata jonkin verran taaksepäin? Kunta työllistäisi ihmisiä, jotka tekisivät pienehköjä arkipäivän hommia, joiden vuoksi ei tarvitsisi tilata tekijää Oulusta saakka. Samoin voisi olla pienehköjä remonttihommia, joissa ei tarvitsisi joka pyrräystä kilpailuttaa.
Tulisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja ihmisen elämäntilanne paranisi. Jos liittyy ammattiliiton jäseneksi, tai on ennestään, pääsee hakemaan töitä vapailta markkinoilta.
Olen sitä mieltä, että kunnankin kannattaa työllistää. Arvostan suuresti niitä itsensä työllistäneitä yrittäjiä, jotka puurtavat pitkää päivää – joita ei juurikaan muut muista, kuin verottaja, jos tulosta sattuu tulemaan. Oli miten oli toivotan hyviä kevät päivien ulkoilu kelejä.