Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Korona vie Hir­si­kam­puk­sen ja Kipinän koulun op­pi­lai­ta etä­ope­tuk­seen Pu­das­jär­vel­lä

Pudasjärvellä Hirsikampuksen kaikki 7–9-luokkalaiset ja luokka 6B sekä Kipinän koulun kaikki 4–6-luokkalaiset siirtyvät etäopetukseen ensi viikoksi eli 4.–8. lokakuuta, kerrotaan Oulunkaaren ja Pudasjärven kaupungin tiedotteessa.

Päätöksen taustalla on parin viime viikon aikana jyrkästi pahentunut koronatilanne.

– Viimeisen viikon aikana uusia sairastuneita on todettu Pudasjärvellä 33, mikä on enemmän kuin kaupungin kaikki aiemmat koronatartunnat yhteensä, tiedotteessa todetaan.

Karanteenissa kerrotaan olevan tällä hetkellä noin 120 ihmistä. Eniten tartuntoja on rokottamattomien nuorten keskuudessa.

– Tartuntojen ja karanteenien vuoksi koulujen oppilaita ja henkilökuntaa on niin paljon poissa, että luokassa voi olla paikalla vain muutama oppilas. Esimerkiksi Kipinän koululla lähiopetuksessa olisi vain noin puolet oppilaista, Pudasjärven opetus- ja sivistysjohtaja Juha Holappa kertoo tiedotteessa.

Etäopetukseen päätymistä perustellaan sillä, että siten opetus voidaan järjestää paremmin ja tasapuolisemmin etänä.

– Samalla toivomme, että yksi etäviikko rauhoittaa tilanteen niin, että tartuntojen leviäminen saadaan kuriin, Oulunkaaren ylilääkäri Tuula Saukkonen toteaa.

Tiedotteessa muistutetaan, että etäopetukseen siirtyminen ei tarkoita, että koko luokka olisi automaattisesti karanteenissa. Tartuntatautiammattilaiset ovat karanteenista aina henkilökohtaisesti yhteydessä niihin henkilöihin, joiden tiedetään olleen lähikontaktissa sairastuneen kanssa ja olevan suuremmassa tartuntavaarassa.

Karanteeniin asettamisen valtakunnalliset linjaukset ovat muuttuneet, kun tutkimuksissa on todettu, että kouluissa ja päiväkodeissa tartuntoja on tullut vain vähän altistumisista huolimatta. Esimerkiksi lähipulpeteissa istuneita ei tarvitse automaattisesti laittaa karanteeniin, vaan karanteeniin laitetaan vain lapsen todelliset lähikontaktit.

Varsinaiset päätökset karanteeneista tekee tartuntatautilääkäri, joka huomioi esimerkiksi, millaisia oireita sairastuneella on ollut, sillä oireettomat henkilöt tartuttavat vähemmän kuin runsaista oireista kärsivät. Kaksi rokotetta antaa hyvän suojan koronavirusta vastaan, joten kaksi rokotetta saaneita ei yleensä laiteta karanteeniin.

Pudasjärvellä ensimmäisen koronarokotteen kattavuus on 72,5 prosenttia.

– Korona liikkuu nyt nuorten keskuudessa, joten on tärkeää, että nuoret ottavat rokotteen. Rokote mahdollistaa normaalimman elämän, Saukkonen muistuttaa.

Rokotekattavuus on erityisesti nuorempien pudasjärveläisten keskuudessa selvästi jäljessä valtakunnallisia lukemia.

Juttu jatkuu graafin alapuolella.

– Lähipäivät ja -viikot ratkaisevat, mihin epidemia Pudasjärvellä kehittyy, Saukkonen sanoo.

Hän toivoo, että pudasjärveläiset noudattavat turvavälejä, huolehtivat käsihygieniasta ja käyttävät maskia niissä tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.

Kaikkien sairastuneiden osalta ei ole tiedossa, mistä tartunta on saatu, joten kaikki mahdolliset altistumispaikat eivät ole tiedossa, tiedotteessa kerrotaan.

Tuoreet tiedossa olevat joukkoaltistumispaikat löytyvät Oulunkaaren nettisivuilta oulunkaari.com sekä Oulunkaaren Facebook-tililtä.

Jos saa koronaoireita, kannattaa koronatestiin hakeutua matalalla kynnyksellä. Jos tietää altistuneensa ja saa oireita, testiin tulee hakeutua, vaikka olisi jo saanut kaksi koronarokotetta. Pudasjärven vastaanoton ajanvarausnumero on 08 5875 6600.

Hyvän olon keskus Pirtissä (2. kerros) on torstaina 7. lokakuuta kello 8–16 walk-in-rokotuspäivä, jossa voi hakea ensimmäisen tai toisen rokotteen ilman ajanvarausta ja asuinkunnasta riippumatta. Rokotteita ovat Comirnaty ja Moderna. Jos tulee hakemaan toista rokotetta, ensimmäisestä rokotteesta on täytynyt kulua kuusi kokonaista viikkoa.

Koronarokotteen saa myös varaamalla ajan Pudasjärven koronarokotusnumerosta 08 5875 5012, joka palvelee ma-pe klo 8-9. Koronarokotteen voivat saada kaikki 12 vuotta täyttäneet.