Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

Ylioppilaat: Pu­das­jär­ve­läi­nen kevään yli­op­pi­las Jesse Pyyk­kö­nen on toinen Suomen parhaan tut­kin­to­to­dis­tuk­sen saa­neis­ta – "Tämä oli yl­lä­tys, vaikka täh­tä­sin­kin hyviin ar­vo­sa­noi­hin"

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Kiu­saa­mi­nen on siir­ty­nyt vir­tuaa­li­seen maail­maan – näin net­ti­po­lii­si Lauri evästi pu­das­jär­ve­läi­siä net­ti­asiois­sa

Internetin ihmeellisessä maailmassa kun touhutaan, niin pitihän se selfie Hirsikampuksen vanhempien läsnä ollessa esitelmän lopuksi ottaa. Kuvaan pääsi myös rehtori Mikko Lumme, joka korosti myös vanhempien vastuuta olla kärryillä, mitä nuoriso sosiaalisessa mediassa touhuaa. Nettipoliisi Lauri Nikula on kotoisin Pudasjärveltä.
Internetin ihmeellisessä maailmassa kun touhutaan, niin pitihän se selfie Hirsikampuksen vanhempien läsnä ollessa esitelmän lopuksi ottaa. Kuvaan pääsi myös rehtori Mikko Lumme, joka korosti myös vanhempien vastuuta olla kärryillä, mitä nuoriso sosiaalisessa mediassa touhuaa.
Internetin ihmeellisessä maailmassa kun touhutaan, niin pitihän se selfie Hirsikampuksen vanhempien läsnä ollessa esitelmän lopuksi ottaa. Kuvaan pääsi myös rehtori Mikko Lumme, joka korosti myös vanhempien vastuuta olla kärryillä, mitä nuoriso sosiaalisessa mediassa touhuaa.
Kuva: Juha Hagelberg

Hirsikampuksen vanhempainillassa puheenaiheena oli viime viikolla kiusaaminen, joka nykytekniikkaa seuraten on siirtynyt sosiaaliseen mediaan ja josta alustavia havaintoja on Pudasjärvelläkin saatu.

Yleisellä tasolla aiheesta oli esitelmöimässä Oulun poliisilaitoksen nettipoliisi Lauri Nikula, jonka mukaan yleisintä nettikiusaaminen on yksityishenkilöiden välistä.

– Opettajilta ja vanhemmilta tulee kysymyksiä kiusaamisesta, mutta kovin yksityiskohtaisiin asioihin on vaikea puuttua.

Nikula varoitteli netissä julkaisemisen vaaroista, että kun lähtee mukaan sosiaaliseen mediaan, on julkista riistaa ja arvosteltavissa.

Se on mahtava työkalu kiusaajille. Someen laitettuja videoita ja kuvia voidaan muokata ja jakaa sekä julkaista jopa vuosien kuluttua aivan muissa yhteyksissä.

– Kun jotain nettiin laittaa, sitä ei enää ikinä saa sieltä pois. Se on täysin hallitsematon paikka, siitä ei yliotetta saa, voi vain hillitä. Kovin yksityisiä kuvia ei kannata säilyttää edes omassa puhelimessa, etteivät ne päädy vääriin käsiin.

Jos joutuu nettikiusaamisen kohteeksi, Nikulan neuvo oli, ettei kannata lähteä taistelemaan vastaan. Se on loputon suo, sillä vastapuoli ei hellitä.

Monessa tapauksessa pienestä liikkeelle lähtenyt asia on saanut lopulta valtavat mittasuhteet.

– Kiusaamisella, kuten myös nettikiusaamisella on vakavia seurauksia. Niiden takia on tehty jopa itsemurhia.

Monessa tapauksessa pienestä liikkeelle lähtenyt asia on saanut lopulta valtavat mittasuhteet.

Kiusaamisen työkaluiksi nettipoliisi nimesi esimerkiksi ns. meemi-listat, joita voi tehdä kuka vain, eikä tekijän jäljille monestikaan päästä. Tuntemattoman tekijän listaamana voi olla vaikkapa luokan tyhmimmät oppilaat.

– Yleisiä ovat myös anonyymit juorupalstat. Kiusaamista on myös se, jos ei oteta mukaan johonkin keskustelu- tai viestittelyryhmään. Se toimii samoin kuin todellisuudessa. Eristäminen on erittäin tehokas kiusaamistapa.

Yleisiä ovat myös ns. feikkiprofiilit, joissa joku ottaa toisen henkilöllisyyden ja esiintyy tämän nimissä. Virtuaalinen poliisimies on törmännyt urallaan myös vanhemman väen harhauttamiseksi tekeytyviin valepoliiseihin. Myös ”parodiapoliiseja” verkossa esiintyy.

Netin kanssa kannattaa Nikulan mukaan olla varovainen, sillä siellä voi esiintyä väärällä henkilöllisyydellä ja valehdella myös ikänsä. Alaikäinen voi päästä mukaan arveluttaville sivuille ja pahantahtoinen aikuinen voi tekeytyä lapseksi.

– Jos epäilyksiä tällaisesta on, kannattaa kertoa asiasta vanhemmille tai nettipoliisille.

Netissä operoivien kiusaajien jäljille on usein vaikea päästä, sillä he ovat taitavia ja toimivat usein monta askelta poliisia edellä. Lisäksi rikokset ovat Nikulan mukaan valtaosiltaan pieniä, eikä virkakunta niihin aina pysty vähiä voimavarojaan uhraamaan.

– Nettimaailmassa toimivat kuitenkin samat lait kuin IRL (=In Real Life), hän heitti ilmoille sometermin ja tarkoitti, että ”samoin kuin elävässä elämässä”.

Netissä tehtäviin rikoksiin sovelletaan tavallisen maailman lakeja. Todettuihin rikosnimikkeisiin ovat tähän mennessä kuuluneet mm. kunnianloukkaus, laiton uhkaus, yksityisyyden loukkaaminen, virkavallan anastaminen, tietomurto, petos ja virtuaalitavaran anastamisesta näpistys.

Loppupelissä netti on Nikulan mukaan valtaosaltaan iloinen ja positiivinen maailma – vaikka valhetta ja vastakkainasettelua täynnä. Se on katala ympäristö ja vaatii medialukutaitoa.

– Aina ei voi tietää, mikä on totta ja mikä valetta, hän kuvaili ja viittasi itseään medioiksi kutsuviin sivustoihin, joiden sisältö saattaa olla aivan huuhaata.

Netti on iloinen ja positiivinen maailma – vaikka valhetta ja vastakkainasettelua täynnä. Se on katala ympäristö ja vaatii medialukutaitoa.