Kesä vi­rit­tää toi­min­taan – Pu­das­jär­ven kylien tuo­reim­mat kuu­lu­mi­set kuul­tiin ky­lä­neu­vos­ton ko­kouk­ses­sa Pa­nu­mal­la

Kyläneuvoston kokous kokoontui ensimmäisen kerran Panumalla. Kylien toiminnassa on mukana sekä vakituisia että vapaa-ajan asukkaita.
Kyläneuvoston kokous kokoontui ensimmäisen kerran Panumalla. Kylien toiminnassa on mukana sekä vakituisia että vapaa-ajan asukkaita.
Kyläneuvoston kokous kokoontui ensimmäisen kerran Panumalla. Kylien toiminnassa on mukana sekä vakituisia että vapaa-ajan asukkaita.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Kesä näytti parhaita puoliaan viime viikon keskiviikkona, kun Pudasjärven kyläneuvosto kokoontui Panumalla ulkoilmassa. Panumajärven Hiekkarannalla istahdettiin hetkiseksi ja kuultiin eri kylien kuulumisia, ajankohtaisia asioita kaupunginjohtaja Tomi Timosen kertomana sekä ME-hankkeen tilanteesta Anni-Inkeri Törmäsen valottamana.

Ensimmäisenä vuoron sai Panumajärvi ry:n puheenjohtaja Jenni Koistinen, joka kertoi kyläyhdistyksen aktiivisesta toiminnasta. Vuoden suurin tapahtuma, Panuman porokisat, järjestettiin maaliskuussa ja keväällä kylällä on vietetty pienempiä tapahtumia ja pidetty siivoustalkoita.

– Meillä on halu tehdä yhdessä ja toimia kylän elinvoimaisuuden ja viihtyisyyden edistämiseksi, Koistinen painotti. Todistusaineistoa kylän elinvoimaisuudesta vilisi Hiekkarannan hiekalla, kun useampi lapsi oli leikkimässä rannalla aikuisten kokoustaessa.

Viime kyläneuvostossa panumalaiset haastoivat muut kylät mukaan Suomi 100 -jäälyhtytempaukseen. Ainakin pintamolaiset ovat ottaneet haasteen vastaan ja luvanneen sytyttää itsenäisyyspäivänä 100 jäälyhtyä Kuusamontien varteen Suomen juhlavuoden kunniaksi.

Myös muita kyliä kannustetaan osallistumaan siten, että jäälyhdyistä olisi iloa mahdollisimman suurelle joukolle.

Pintamolaisten kuulumisista kuultiin lisäksi sen verran, että kylätalon remontti on siellä loppusuoralla.

– Remontti on ollut valtava ponnistus, johon on käytetty yli 2 000 talkootuntia, pintamolaiset kertovat.

Jongun toiminnasta kertoi Onerva Ronkainen. Hänen mukaansa kylällä on paljon toimintaa kesäkerhosta tapahtumiin, heinäkuussa järjestetään Jonkulaiset Jonnimmoiset Kesäpäivät.

Livolla puolestaan vietetään kesäpäivän yhteydessä Livon koulun perustamisen 100-vuotisjuhlaa. Aktiivista toimintaa on myös Sarakylässä, jossa kesäkahvila pyörii, yhteislauluja lauletaan ja nuotioiltojakin vietetään. Kesän suurin tapahtuma on perinteiseen tapaan Vattumarkkinat.

Sarakyläläinen Iivari Jurmu paljasti Panumalla myös Sarakylän kyläseuran uuden kannustuksen kyläläisille: Sarakylässä aletaan maksaa omaa vauvarahaa kylälle syntyville uusille pienokaisille. Summaa Jurmu ei vielä paljastanut, mutta avausta pidettiin neuvostossa aplodien arvoisena.

Aittojärveläiset saivat tässä vaiheessa ilokseen kertoa, että Aittojärvellä vauvaraha on ollut käytössä jo useamman vuoden ajan, ja joka vuosi useampi perhe on sen ansainnut.

Aittojärvi on muutenkin eloisa kylä, joka on jo tälle kesälle järjestänyt Lahnaralli-tapahtuman, johon osallistui yli 80 henkeä – ja lahnamääräkin oli suuri. Elokuussa aittojärveläiset tekevät retken Raattentien maisemiin. Edulliselle retkelle toivottiin osallistujia muistakin kylistä.

Kipinästä kyläneuvostoon tulleet totesivat, että Kipinän kyläseuran toimintaan kaivattaisiin uutta kipinää. Viime aikoina seuran toiminta on saanut kolauksia, kun aktiivisia, nuoria toimijoita on joutunut jättäytymään pois sen toiminnasta.

Kipinäläiset toivoisivat kovasti, että kyläseuran toimintaan lähtisi mukaan myös nuorempaa väkeä, jota kylässä asuu runsaasti. Kipinän koulun toiminta on vireää ja ensi syksynä koulussa aloittaa liki 60 oppilasta, joten elämää kylällä kyllä on.

Kurenalan kyläyhdistyksen Kerttu Simu kannusti kaikkia osallistumaan torin toimintaan ja muistutti, että joka kuukauden ensimmäisen peräkärrykirpputori on myyjille ilmainen. Kyläyhdistys toivoo, että torin tietopisteen luukku saataisiin viimeistään juhannuksen jälkeen avattua, mutta sopiva työntekijää oli vielä viime viikolla haussa.

– Ja Pudasjärven uimarannalla pidetään sitten kesällä juhlat, kun ranta on saatu kuntoon ja lintutorni on siellä komeasti pystyssä.

Seuraava kyläneuvoston kokous päätettiin pitää Syötteellä 27. syyskuuta. Sitä ennen kesätapahtumat on ehditty juhlia ja syksyn toimintaa viritellä.

Sarakylän avausta pidettiin neuvostossa aplodien arvoisena.