Kolumni

Ka­las­tuk­sel­la li­sä­ar­voa mat­kai­lul­le – ko­ti­tar­ve­ka­las­tus hiipuu, mutta mat­kai­lu­ka­las­tuk­sel­le ja ka­lan­ja­los­tuk­sel­le ky­syn­tää

Pudasjärvi

Noin puolitoista miljoonaa suomalaista harrastaa kalastusta. Kalastus onkin Suomessa, jokien ja järvien maassa, tavattoman helppoa. Kalastuksenhoitomaksun eli kansanomaisesti kalastusluvan hankkiminen on yksinkertaista. Luvan voi ostaa netistä tai R-kioskista. Tosin sitä R-kioskia ei enää jokaisessa kunnassa ole.

-
Kuva: Janne Körkkö

Vuonna 2006 kalastuksenhoitomaksuina kertyi 5,4 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 kalastonhoitomaksun on suorittanut yli 117 000 kalastajaa. Vuoden 2020 kalastonhoitomaksuja lunastettiin yli 290 000 kpl. Tuottoa kertyi yli 10,4 miljoonaa euroa. Viime vuonna kalastuksenhoitomaksua kerättiin hieman vähemmän eli 9,74 miljoonaa euroa. Suhteessa siis aika harva kalastuksen harrastuksekseen ilmoittanut on luvan ostanut. Toisaalta nuorten ja ikääntyneiden ei lupaa tarvitse lunastaa ja osa kalastustavoista on vapautettu luvasta. Liki kolmesataatuhatta varmuudella ainakin jonkin verran ja aktiivisesti kalastaa.

Pudasjärvellä on hyvät mahdollisuudet harrastaa kalastusta. Entisaikainen kotitarvekalastus tosin hiipuu siinä missä yli 60-vuotiaiden miesten määräkin. Verkotus kun taitaa olla enempi seniorikansalaisten varassa. Kotitarvekalastus olisi kuitenkin hoitokalastusta parhaimmillaan, ja toisihan se myös särvintä pöytään. Motivaattorina voisi olla vaikkapa fileoidun ahvenen hinta marketin tiskillä.

Kalastusmatkailu on kuitenkin enenevästi suosittua. Se tarkoittaa käytännössä jonkinlaista vapa- tai perhokalastusta, mieluiten legendaaristen saaliiden jokimaisemissa. Iijoki ei suurista lohista ole enää tunnettu, mutta on harjuskin tavoittelemisen arvoinen. Tenolla lohestus on nyt kielletty ja Tornionjoki ei määrättömiin kalastajia vedä.

Pudasjärvellä on herätty elvyttämään kalastusta, eikä ajankohta voisi olla sopivampi. Oikeastaan on jo pikkuisen kiire.

Kalastusmatkailu Suomessa pohjautuu lähinnä kotimaisiin matkailijoihin, mutta vaatimustason nosto ulkomaalaistenkin matkailijoiden houkuttelemiseksi ei olisi ylipääsemätön.

Oikean kalankäsittelyn opetus wannabe -kalastajille taitaa olla se vaikeampi rasti. Lähinnä vaivannuttavia YouTube ja somevidoita kalansaaliista on jo nyt netti pullollaan.