Kolumni

Joskus olisi hyvä aja­tel­la isosti ja roh­keas­ti – har­vaa­na­sut­tu­jen kult­tuu­ri­ta­pah­tu­ma Pu­das­jär­vel­le

Pudasjärvi

Kommentti

Useimmat menestystapahtumat perustuvat uskallukseen. Rohkeuteen ajatella isosti ja luottaa ideaansa. Idea voi syntyä yhdelle ihmiselle, mutta se voi syntyä myös kollektiivisesti. Emeritus maaherra Eino Siuruainen hahmotteli Paavo Tolosen taideseminaarin yhteydessä Pudasjärvelle tapahtumaa, joka perustuisi harvaanasuttujen alueiden kulttuuriin.

Risto Pikkupeura kuvaus kolumniin kolumnikuva
Risto Pikkupeura kuvaus kolumniin kolumnikuva
Kuva: Janne Körkkö

Suomi on täynnä kesätapahtumia, jotka nimenomaan perustuvat paikalliseen kulttuuriin. Suomi on myös täynnä tapahtumia, jotka perustuvat seminaarien ympärille. Mahdollista on myös siirtää aihe johonkin aivan toiseen paikkaan. Sodankylän filmifestivaali on tapahtuma, jossa elokuva siirrettiin valoisaan kesään keskelle Lappia, jonka yhteydet elokuvamaailmaan ovat sangen ohuet. Silti siitä kasvoi maailmanluokan tapahtuma.

Suomi Areena perustuu puheille ja keskusteluille, mutta silti se tuo Poriin tuhansittain ihmisiä, myös merkittävässä määrin suomalaiseen hallintoon ja talouselämään liittyviä ihmisiä.

Luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka paljon.

Pudasjärvellä on ainutlaatuista ennakkoluulottomuutta. Täällä kilpaillaan Umpihankihiihdon MM-kilpailuja talvella ja heinäkuussa Kesäpilkin MM-kisoja. Kumpikin olivat varmaan varsin pähkähullulta kuulostavia ideoita, mutta kantavat hyvin ja kasvoivat tunnetuiksi tapahtumiksi.

Siuruaisen hahmottelema harvaanasuttujen alueiden kulttuuri on myös aihe, jota ei ole missään muualla. Kulttuurin kun koetaan keskittyvän kaupunkiympäristöön ja elävän vain siellä. Tosiasia on, että maaseudulla on korkeaa kulttuurista osaamista ja taidetta.

Erityisen rikasta on kuitenkin kansalaisten itse tekemä taide, jota myös Itetaiteeksi kutsutaan.

Eikä sen tapahtuman tarvitse välttämättä olla kesällä. Kaamos on aivan yhtä hyvä ajankohta tapahtumille.

Meillä ei ole mitään syytä häpeillä kultturiamme ja ajatus olisi enemmän kuin toteuttamiskelpoinen. Pudasjärvellä on puitteet toteuttaa ja myös jäntevyyttä kehittää ajatusta tapahtumaksi. Nyt kannattaa ajatella isosti ja rohkeasti.