Hy­vin­voin­ti­se­te­li ai­nut­laa­tui­nen hanke Suo­mes­sa – Pu­das­jär­vel­lä käyt­töön jo ensi vuonna?

Suunnitelmissa on, että hyvinvointiseteli pitäisi käyttää Pudasjärvellä. Sillä voisi kustantaa esimerkiksi liikuntapalveluja.
Suunnitelmissa on, että hyvinvointiseteli pitäisi käyttää Pudasjärvellä. Sillä voisi kustantaa esimerkiksi liikuntapalveluja.
Kuva: Maiju Teeriaho

Muutamia vuosia Pudasjärvellä kehitelty malli kuntalaisten hyvinvoinnin omatoimiseksi edistämiseksi hyvinvointisetelillä on etenemässä.

Hyvinvointikoordinaattori Ulla-Maija Paukkeri esitteli asiaa viimeksi kyläneuvostossa Syötteellä.

Setelisuunnitelma on mukana kaupungin hyvinvointisuunnitelmassa. Kuntalaisten kaikinpuolinen hyvinvointi on myös kirjattu kaupunkistrategiaan. Setelin suunnittelu on saanut siunauksen kuntapäättäjiltä.

Syötteellä kaupunginjohtaja Tomi Timonen vilautti mahdollisuutta aloittaa setelin käyttö jo ensi vuonna. Ainakin ennen mahdollista maakuntauudistusta seteliin tarvittavat eurot tietenkin kaiveltaisiin kunnan kukkarosta.

Suunnitelman mukaan hyvinvointiseteli jaettaisiin kaikille pudasjärveläisille. Se olisi sähköinen ja siihen kuuluisi omavastuuosuus. Suunnittelussa on linjattu, että seteliä voisi käyttää lähes kaikkeen muuhun, paitsi ei tupakkaan tai päihdyttäviin aineisiin, Paukkeri kertoo.

– Lähtökohta on, että ihminen itse tietää parhaiten, miten voi hyvinvointiaan edistää. Jollekin se voi olla kunnon ruuan hankkiminen, toiselle liikunta- tai kulttuuripalvelu.

Ihminen itse tietää parhaiten, miten voi hyvinvointiaan edistää.

Seteli pitäisi käyttää Pudasjärvellä. Paukkeri uskoo sen tuovan uutta elinvoimaa paitsi kuntalaisille myös paikallisille yrityksille tai yhdistyksille, jotka voivat tarjota ihmisten kaipaamaa ja setelillä rahoitettavaa palvelua.

Sähköisenä seteli olisi helposti käyttöön otettava ja demokraattinen. Palvelun tarjoaja tai muu setelin kuntalaiselta saanut laskuttaisi suoraan kuntaa. Tasapuolisuuteen tähdätään myös pyrkimyksellä saada seteliin kuuluva omavastuuosuus pieneksi.

Seteliä suunnitellessa on lähdetty siitä, että ihmisten kokema hyvinvointi näkyy nopeammin kuin jälkikäteen tilastoista todettava sairastavuus. Kun kuntalainen saa itse valita juuri tarpeellisimmaksi katsomansa käyttökohteen setelilleen, uskotaan lisääntyneen hyvinvoinnin näkyvän nopeasti.

Ulla-Maija Paukkerin mielestä kaupunkilaisille tehdyt kyselyt osoittavat hyvinkin realistista suhteutumista seteliin. Suurin osa on arvioinut sen sopivaksi arvoksi 50–200 euroa ja löytänyt sille hyviä käyttökohteita.