Hir­si­kou­lu kiin­nos­ta­nut jonkin ver­ran – opas­tus­kier­rok­sel­la tietoa niin kou­lus­ta kuin hir­res­tä

Mimosa, Niklas ja Hannu Pyrrö pitivät Hirsikampuksen kierrosta hyvänä tapana tutustua pitäjän uuteen kouluun. Hirsikampuksen oppaiksi on Jani Ylisirkan lisäksi palkattu muita pudasjärveläisiä nuoria, yksi kerrallaan.
Mimosa, Niklas ja Hannu Pyrrö pitivät Hirsikampuksen kierrosta hyvänä tapana tutustua pitäjän uuteen kouluun.
Mimosa, Niklas ja Hannu Pyrrö pitivät Hirsikampuksen kierrosta hyvänä tapana tutustua pitäjän uuteen kouluun.
Kuva: Toivo Kiminki

Sen verran mielenkiintoiselta rakennus on vaikuttanut, että tilaisuuden tullen sitä piti ilman muuta katsomaan lähteä.

– Oletus oli löytää sisältä uusi ja moderni ympäristö. Kun kierros on tehty, odotukset vähintäänkin täyttyivät. Hienoa on, varsinkin kun hirttä näkyy sisällä niin paljon.

Juha Pyrrön silmiin rakennus näyttää koululta ja on kaikkineen hyvin vaikuttavan näköinen. Hän kertoo saaneensa sisätiloihin tutustumalla kaikesta hyvin laadukkaan mielikuvan.

– Hyvin käytännönläheinen rakennus, lisäsi kyllä minun positiivista käsitystäni hirrestä rakennusmateriaalina.

Rivitalossa asuvan Pyrrön perheen tulevaisuuden asumisratkaisuna ei hirsitalo mahdoton ole, mies miettii. Hän vakuuttui hirren eduista entisestään kun suuri toimija luottaa hirteen, uskaltaa siihen pienikin luottaa.

Ritaharjun koulua Oulussa käyvä Niklas Pyrrö arveli oman koulunsa olevan yhtä hieno, vaikka selvästi vanhempi, kuin Pudasjärven hirsikoulu. Ruokasalin hän arvioi paremmaksi, pienet pöydät sopisivat hänestä Ritaharjuunkin hyvin.

Ekaluokalle menevä Mimosa Pyrrö ihastui erityisesti koulun liikuntasaliin. Siellä olisi hänestä mukava leikkiä ja pelata. Myös pihan leikkikalusteet näyttivät Pyrrön lapsista vähintäänkin kokeilun arvoisilta.

Keväällä Hirsikampuksen lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Jani Ylisirkka on yksi koulun oppaana kesätyötä saanut nuori. 4H-yhdistyksen kautta järjestynyt parin viikon pesti oli hänestä helppo aloittaa, olihan takana lukuvuosi uudessa koulussa.

– Olen kertonut kävijöille kokemuksia tästä ja vanhasta Rimmin koulusta oppilaan näkökulmasta. Erityisesti minua miellytti täällä hiljaisuus ja rauhallisuus, luokkiin ei kuulunut melua käytäviltä.

Monet suomalaiset kävijät ovat kyselleetkin oppaan omia kokemuksia, muutamia vierailleita ulkomaalaisia on eniten kiinnostanut itse rakennusmateriaali.

– Ranskalaiset kyselivät minulta mistä asti hirret tänne on hankittu ja missä ne ovat puina kasvaneet.

Suomella ja englannilla on muutaman päivän työssään ollut Ylisirkka toistaiseksi hyvin pärjännyt. Työhön perehdytettiin hyvin, erilaista materiaalia on käytössä paljon. Lisäksi hän oli käynyt kierroksen edellisen oppaan mukana.

Ylisirkka naurahtaa muistaneensa myös ohjeet, joiden mukaan vieraille kannattaa kertoa muista Pudasjärveltä löytyvistä hirsirakennuksista ja hirren merkityksestä paikallisessa taloudessa.