Hel­le­ra­ja kävi lä­hel­lä – eikö Pu­das­jär­vi saa yhtään hel­le­päi­vää tänä kesänä?

Hyvin todennäköistä on, että viikon takainen lukema jää kesän lämpöennätykseksi. Siitä nautti mm. kesäkuvan lähettäneen Kerttu Karjalan perhe.
Hyvin todennäköistä on, että viikon takainen lukema jää kesän lämpöennätykseksi. Siitä nautti mm. kesäkuvan lähettäneen Kerttu Karjalan perhe.
Kuva: Kerttu Karjala

Toiveet hellekesästä voinee Pudasjärven seudulla siirtää pitenevän päivän puolelle. On käymässä niin, että kesään ei tule yhtään hellepäivää, siis yli +25 asteen lämpöä.

Lähimmäksi yllettiin viime viikolla. Keskiviikkona iltapäivällä sääaseman mittari lentopaikalla näytti + 24.6 astetta. Naapurikunnassa Ranualla helleraja ylittyi muutamalla asteen kymmenyksellä.

Lähikaupungeissa, Oulussa ja Rovaniemellä, helleraja ylittyi peräti neljänä heinäkuun päivänä. Pohjanmaalta Kainuuseen yltävällä alueella ei hellepäiviä ole ollut yhtään.

Näin kolea heinäkuu koetaan Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin kerran vuosikymmenessä tai harvemmin. Näillä seuduin jokseenkin vastaava tilanne oli kuitenkin toissa kesänä.

Hyvin todennäköistä on, että viikon takainen lukema jää kesän lämpöennätykseksi täällä. Kesäkuun korkein lukema oli asteen alempi, eikä toukokuussa ylletty kuin +17 asteeseen.

Kesä on ollut viileä ja vähäsateinen. Heinäkuun sademäärä oli 43 milliä, kesäkuun 34 ja toukokuun vain 25 milliä. Toukokuussa melkoinen osa sateesta tuli vielä lumen muodossa.