HILLAT JA MARJAT: Hil­las­tus le­viä­mis­vai­hees­sa – Rä­mei­den ja korpien hillat näyt­täi­si­vät olevan pa­rem­pia, niillä hilla kypsyy myö­hem­min

Juuri nyt: Pi­lik­ki­viik­ko alkoi maa­nan­tai­na – Kuka on tämän vuoden pi­lik­ki­mes­ta­ri?

MIELIPIDE: Teks­ta­rit ja soitot 0400 280671: Kiitos Ku­re­na­lan ky­lä­seu­ral­le torin yl­lä­pi­dos­ta

Ener­gia­te­hok­kuut­ta ja va­loi­suut­ta uuteen kaup­paan – Per­he­mar­ke­tin katolle suun­ni­tel­laan tuu­li­spi­raa­le­ja ja au­rin­ko­pa­nee­lei­ta

Kirvesmiehet Jarkko Keskiaho ja Juho Lehto työskentelevät Perhemarketin rakennustyömaalla. –¿Työt ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Ensimmäiset anturavalut tehtiin tällä viikolla, miehet kertovat valumuottien vieressä. Kauppias Pertti Heikkinen katselee marketin piirustuksia ja julkisivukuvia. Uuteen marketiin haetaan valoisaa ilmettä muun muassa lasipintojen avulla. Tulipalossa tuhoutuneen osan tilalle nousee uusi liikerakennus, johon tulee kaksi sisäänkäyntiä.
Kirvesmiehet Jarkko Keskiaho ja Juho Lehto työskentelevät Perhemarketin rakennustyömaalla. –¿Työt ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Ensimmäiset anturavalut tehtiin tällä viikolla, miehet kertovat valumuottien vieressä.
Kirvesmiehet Jarkko Keskiaho ja Juho Lehto työskentelevät Perhemarketin rakennustyömaalla. –¿Työt ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Ensimmäiset anturavalut tehtiin tällä viikolla, miehet kertovat valumuottien vieressä.
Kuva: Toivo Kiminki

Yrittäjä Pertti Heikkinen esittelee uuden Perhemarketin julkisivu- ja pohjapiirustuksia hyvillä mielin. Monen kuukauden raastavasta selvittelytyöstä on viimein päästy aidosti uuden liikerakennuksen suunnittelu- ja toteuttamisvaiheeseen.

– Nyt tehdään entistä parempi!

Elokuussa tuhopolton seurauksena palaneen rakennuksen jäljelle jääneet osat purettiin syksyllä. Uuden rakentaminen aloitettiin maatöillä loppuvuodesta.

Keskiviikkona Perhemarketin uudisosaan tehtiin ensimmäiset anturavalut. Valuja on lähiviikkoina odotettavissa lisää ja työ alkaa näkyä ulospäin.

Parasta aikaa Rakennusliike-Avant urakoi tontilla kolmen hengen voimin. Lisää työvoimaa saapuu talven edetessä, ja samaan aikaan rakennuksen elementtejä kasataan rakennusliikkeen tehdashallissa Ruukissa.

– Suunnitelmien mukaan valmista tulee huhtikuun loppupuolella, Heikkinen aikatauluttaa kokonaiskustannuksiltaan noin kuuden miljoonan euron projektia.

Perhemarketilla tullaan näkemään myös Pudasjärvellä ihan uutta, sillä suunnitelmissa on nostaa katolle 30–50 kappaletta, jalustimen kanssa noin 1,5 metrin korkuista tuulispiraalia.

Tuulispiraalit ovat uudenlainen ja hiljainen tapa tuottaa energiaa.

– Tuulispiraalit lähtevät pyörimään, kun tuulee vähintään 0,6 metriä sekunnissa. Nyt on hyvä suunnitella kattorakenteita näiden mukaan, Heikkinen visioi.

Tuulivoiman lisäksi talteen aiotaan ottaa auringon ja maan energiaa sekä hukkalämpöä. Katolle asennetaan 117 kappaletta isoja aurinkokennoja ja maahan porataan lähiaikoina kahdeksan maalämpökaivoa.

Lisäksi kaikki jäähdytys- ja pakastinlaitteiden hukkalämpö otetaan talteen ja seiniin tulee paksut eristeet, joilla saadaan energiasäästöjä.

– Näiden uudistusten myötä voidaan tulevaisuudessa puhua jopa 0-energiatalosta.

Energia- ja ympäristöasiat ovat kiinnostaneet Heikkistä ennenkin – suunnitelmissa oli tehdä uudistuksia jo vanhaan myymälärakennukseen, mutta tulipalo laittoi kaiken uusiksi.

– Nyt keskitytään tulevaisuuteen. Energia-asiat ovat tärkeitä.

Paitsi ympäristö, myös talous toimii kannustimena. Heikkisen mukaan energiakustannukset ovat nousseet niin suuriksi, että uudet, ympäristöystävälliset ratkaisut ovat paikallaan.

– Tästä tulee isoja säästöjä tulevaisuudessa.

Piirustukset ovat ranskalaisen Eveliin Beaux’n käsialaa arkkitehtitoimisto Procomosta. Niissä on nähtävissä valoisa ja selkeä ilme.

Myymäläpinta-alaa tulee mahdollisimman paljon. Varastotilojen nykyaikaistamisen myötä varastointia varten riittää aiempaa vähemmät neliöt.

Uuteen rakennukseen tulee runsaasti ikkunoita, kaksi korkeiden lasipintojen komistamaa sisäänkäyntiä ja kassat molempiin päätyihin. Tavoitteena on rakentaa moderni kokonaisuus, jonne on helppo tulla asioimaan.

Liiketilan läpi kulkee kolme metriä leveä käytävä, johon eri tuoteryhmien hyllyrivistöt liittyvät. Lisäksi myymälään tulee neljä näyttelyaluetta eri tuoteryhmille, kuten työkaluille, tekstiileille ja koneille.

Heikkinen kuvailee uutta rakennusta nykyaikaiseksi sekä kustannus- ja energiatehokkaaksi:

– Tavoite on järkeistää ja tehostaa. Tietenkin asiakkaiden ja henkilökunnan mielipiteitä kuunnellaan.

Nyt keskitytään tulevaisuuteen.