Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Yrit­tä­jien ja kau­pun­gin yh­teis­työ tär­keää – tu­le­vai­suu­den­us­ko li­sään­ty­nyt

Timo Soronen Lassila&ikanojasta kävi näyttämässä lipunnoston mallia yrittäjän päivän avauksessa. Marko Rautio (oikealla) avusti.
Timo Soronen Lassila&ikanojasta kävi näyttämässä lipunnoston mallia yrittäjän päivän avauksessa. Marko Rautio (oikealla) avusti.
Kuva: Toivo Kiminki

Kaupungin ja yrittäjäjärjestön aamukahvit juotiin yrittäjän päivän kunniaksi maanantaina. Keskustelussa selvisi muun ohessa se, että kaupungin kesällä järjestämään yrittäjäkyselyyn on tullut viitisenkymmentä vastausta, joita tullaan myöhemmin puimaan yhteispalaverissa.

Jo sitä ennen aikoo kehittämisjohtaja Jorma Pietiläinen aloittaa toiveissa olleen kierroksen paikkakunnan yrittäjien luona. Hän arveli siinä ainakin itse viisastuvansa.

Jatkokyselyäkin kehittämistoimesta yrittäjille on tulossa. Siinä selvitetään mahdollisuuksia saada yhteistyöllä nykyistä isompi osa kaupungin hankinnoista kohdistumaan paikallisiin yrityksiin.

Pietiläinen muistutti myös päättäjien kesken puheena olleesta tavoitteesta saada Pudasjärven väkiluku jälleen nousuun. Hänestä se onnistuisi samalla tavalla kuin talouden tasapainottaminenkin, tekemällä päätös muuttaa nykysuuntaa porukalla.

– Kaupunki on viime aikoina rakentanut näkyvästi ja paljon, joko nyt olisi yrittäjien vuoro, Pietiläinen kyseli.

Bioklapin yrittäjä Rauno Salmela teki päättäjille selvän esityksen. Hänestä kaupungin kiinteistöjä tulisi muuttaa osakeyhtiöpohjaisiksi, jolloin aloittavan yrittäjän olisi riskitöntä aloittaa ja toiminnan kasvaessa vaikka hankkia tila itselleen.

Aune Ekdahl arvosteli kaupungin taannoista vuokrien nostoa. Markus Särkelä Syötekylästä kaipaili kylään perusasioita päivähoidosta alkaen. Muuten ei hänen mielestään saada kylään lapsiperheitä, jotka sitoutuisivat kylässä asumaan.

Tilaisuudessa muisteltiin yrittäjän päivän lipunnoston olevan jo kolmas Pudasjärvellä. Kaupunginjohtaja Tomi Timonen sanoi olevan tärkeää, että yrittäjät ja kaupungin päättäjät voivat ihan vapaamuotoisesti pohtia yhteisiä asioita kuten muutaman kerran vuodessa on jo tehty.

Yrittäjäkyselyn tuloksista Timonen sanoi ainakin sen selvinneen, että kaupungin puolella on edelleen parantamisen varaa. Kyselyn purun lisäksi hän muistutti meneillään olevan kuntastrategian päivittämisen.

Se olisi aikomus hyväksyä vielä tällä valtuustokaudella ja Timonen sanoi odottelevansa siihenkin yrittäjänäkökulmaa.

Kaupunginjohtaja kertoi näkevänsä ylpeyden ja tulevaisuuden uskon lisääntyneen Pudasjärvellä. Kiitosta ja mainetta on tullut ulkopuolelta muunkin kuin hirsirakentamisen ansiosta.

– Nyt haluaisin nähdä, että muukin taho kuin kaupunki alkaisi tänne rakentaa. Odottelen uusia liikekiinteistöjä Kurenalle. Myönteisiä näkymiä ainakin on olemassa.

Yrittäjien puheenjohtaja Marko Rautio kertoi järjestön tulevista tapahtumista. Kesän päätapahtuman, markkinoiden hän kertoi menneen hyvin, tulostakin oli järjestön kassaan kertynyt.

Joko nyt olisi yrittäjien vuoro rakentaa?