LIIKENNE: Lop­pu­vuo­si on po­ro­ko­la­rei­den syn­kin­tä aikaa – Am­mat­tiau­toi­li­ja: "Kai­kil­la po­roil­la pitäisi olla hei­jas­tin. Olen vält­tä­nyt kym­me­niä ko­la­rei­ta, kun olen ha­vain­nut hei­jas­tin­po­ron"

OSAO: Am­mat­ti­opis­toa ollaan muut­ta­mas­sa Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­ta­lol­le – Toi­veis­sa on, että opis­ke­li­jat ja kau­pun­gin johto oli­si­vat saman katon alla jo ensi syksynä

Talousarvio: Bud­jet­ti­esi­tys läpi kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa: Pu­das­jär­vel­le tehdään yli kaksi mil­joo­naa euroa yli­jää­mäis­tä ta­lou­sar­vio­ta, mutta liik­ku­ma­va­raa ei silti ole

Yrit­tä­jä­ve­toi­nen kulotus on­nis­tui Li­to­kai­ras­sa – no­ki­sa­vo­tan val­von­ta ny­ky­tek­nii­kal­la hoituu vaikka kont­to­ris­sa istuen

Nykytekniikalla on kulotuksen valvonta näppärää, kopterikameralla se hoituu reaaliajassa. Metsä palaa.
Nykytekniikalla on kulotuksen valvonta näppärää, kopterikameralla se hoituu reaaliajassa.
Nykytekniikalla on kulotuksen valvonta näppärää, kopterikameralla se hoituu reaaliajassa.
Kuva: MH/ Pohjoinen Disain Oy

Metsähallituksen Litokairan suojelualueella Pudasjärvellä paloi parisen viikkoa sitten noin neljä hehtaaria järeää metsää suosaarekkeessa. Kyseessä oli Paahde-Life-hankkeeseen liittyvä hallittu poltto.

Sen tarkoituksena oli saada alueelle sopivaa ympäristöä metsäpalosta riippuville eliöille. Niille sopivien elinympäristöjen jatkuvuus on vaarantunut tehokkaan palojen torjunnan vuoksi.

Metsähallituksen luontopalveluiden Pohjanmaan alueella ei ole monen sateisen kesän takia voitu tehdä suunniteltuja luonnonsuojelullisten tarpeiden mukaisia määriä ennallistamispolttoja, harmittelee suojelubiologi Päivi Virnes.

Tämä alkukesä lopulta polttoja suosi niin, että niitä voitiin muutaman päivän aikana tehdä kolmessa kohteessa Pohjanmaan luontopalveluiden alueella. Kahdessa asialla oli talon oma väki, kolmas tehtiin uudella, kokonaan yrittäjävetoisella mallilla.

Virneksen mukaan juuri yrittäjän tekemän työn ansiosta saatiin polttoja tehtyä yksi enemmän kuin omalla väellä olisi ollut mahdollista. Sääolosuhteet asettavat tiukat ehdot poltoille, maaston kun pitää olla sopivan kuivaa.

Kulotustyön Litokairassa teki ranualaisen Ilkka Karttusen yritys Pohjoinen Disain. Yrittäjä kertoi joskus edelliskesinä hoitaneensa valtion metsissä kulotuksen jälkivartiointia.

Hänellä on myös tarkoitukseen sopivaa kalustoa yrityksen muiden työmaiden vuoksi, esimerkiksi omatekoinen mönkijällä vedettävä sammutuskärry.

Karttunen tarvitsi nokisavottaansa itsensä lisäksi viisi miestä. Ja osaavia miehiä, hän kehaisi.

Sää suosi: maasto, vankka sekametsä oli kuiva eikä tuulikaan haitannut.

– Kymmenessä tunnissa urakka oli valmis, jälkivartiointia tarvittiin vajaa vuorokausi kun kunnon sadekuuro täydensi sammutuksen.

Sää suosi: maasto, vankka sekametsä oli kuiva eikä tuulikaan haitannut.

Ennen sytyttämistä Karttunen joukkoineen veti letkulinjat vajaan kilometrin päässä olevasta joesta. Poltettavan alueen reunoja kasteltiin varmuuden vuoksi.

Urakka onnistui Karttusen mukaan odotetusti. Välillä palo tosin äityi latvapaloksi, mutta lopputulos tyydytti niin kulottajia kuin urakan antanutta Metsähallituksen luontopalveluita.

– Sen väki pääsikin helpolla. Minulla on kamerakopteri, joten pystyin ohjaamaan niin sytyttämistä kuin seuraamaan kulon etenemistä. Laitoin välillä kännykän kautta live-kuvaa työstä savotan valvojalle Ouluun.

Karttunen arveli, että hyvinkin voisi samanlaisia savotoita tehdä muuallakin.

– Sytyttämisen lisäksi onnistuu sammuttaminen, olen pitkään ollut Ranuan sopimuspalokunnan hommissa, hän naurahti.

Sääolosuhteet asettavat tiukat ehdot poltoille.