Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Yh­teis­vas­tuu­ke­räys käyn­nis­tyy – Pu­das­jär­ven seu­ra­kun­ta tem­pai­see suu­rel­la ke­räys­päi­väl­lä

Pudasjärven Yhteisvastuukeräyksen keräyspäällikkö Marko Väyrynen tietää, että tunnin lipaskeräysvuoro menee nopeasti. –¿Kevään aikataulu on selvillä. Tulevana sunnuntaina aloitetaan.
Pudasjärven Yhteisvastuukeräyksen keräyspäällikkö Marko Väyrynen tietää, että tunnin lipaskeräysvuoro menee nopeasti. –¿Kevään aikataulu on selvillä. Tulevana sunnuntaina aloitetaan.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Tulevana sunnuntaina käynnistetään valtakunnallinen Yhteisvastuukeräys. Pudasjärven seurakunnassa kampanja aloitetaan jumalanpalveluksen ja kirkkokahvien jälkeen.

– Sunnuntaina on info kaikille asiasta kiinnostuneille seurakuntatalolla. Siellä voi ilmoittautua kerääjäksi, kertoo keräyspäällikkö Marko Väyrynen Pudasjärven seurakunnasta.

Seurakunnassa on mietitty uusia ajatuksia Yhteisvastuukeräyksen vauhdittamiseksi. Perjantaina 1. maaliskuuta kerääjät tempaisevat suurella yhteiskeräyspäivällä. Tavoitteena on saada Pudasjärvelle mahdollisimman paljon kerääjiä liikkeelle yhtä aikaa. Samana päivänä Yhteisvastuukeräys näkyy myös torilla, jossa on tarjolla makkaraa ja mehua.

Kertaluontoisella lipaskeräystempauksella haetaan näkyvyyttä ja sen myötä hyvää keräystuottoa:

– Megakeräyspäivänä on tarkoitus olla aamusta iltaan kauppojen ja huoltoasemien edustoilla. Ideaali määrä olisi 70–80 kerääjää sille päivälle, jolloin kukin kerääjä voisi tehdä yhden tunnin vuoron. Se olisi kyllä huippu juttu! Väyrynen suunnittelee.

Keräyspäällikön mukaan tavoite on realistinen, sillä vuosittain vapaaehtoisia kerääjiä on tullut mukaan kymmeniä. Lisäksi erikseen mukaan pyydetään isosia, rippikoululaisia, kuorolaisia ja henkilökuntaa. Suunnitelmissa on myös olla yhteydessä eri järjestöihin, joista voisi saada innostettua väkeä mukaan.

– Kaikki perehdytetään lipas- ja listakeräyksen saloihin. Kukaan ei joudu kylmiltään keräämään, Väyrynen lupaa.

Kevään aikana tavoitteena on kerätä 10 000 euron avustuspotti. Viimeisten kolmen vuoden aikana Pudasjärven keräystuotto on ollut 8500 euron luokkaa.

– Joskus on saatu kerättyä 10 000 euroa, joten se on kyllä mahdollista.

Kerätyistä varoista viidesosa tulee suoraan kotiseurakuntaan, ja ne käytetään vuoden avustusteeman mukaisesti vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelun avustamiseen esimerkiksi auttamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa.

– Avustamme pudasjärveläisiä jatko-opiskelijoita esimerkiksi oppikirjahankinnoissa.

Lipaskeräyksen lisäksi listakerääjiä kiertää ovelta ovelle, ja avustuseuroja pyritään saamaan kolehtien, arpajaisten ja kirpputorin muodossa. Myös toimintaa on luvassa, sillä Yhteisvastuukeräystä vauhditetaan ystävänpäivän tapahtumalla, jossa myydään hernekeittoa keräyksen hyväksi. Seurakuntatalossa pidettävässä suositussa perhetapahtumassa on tarjolla monenlaista ohjelmaa lapsille.

– Kevääksi on sovittu seurakunnan kyläillat Pärjänsuolle ja Pintamolle. Niissä pidetään Yhteisvastuu-arpajaiset, kuten myös seurakunnan naistenpäivässä, Väyrynen listaa eri varainkeruun muotoja ja vinkkaa, että naistenpäivän vieraaksi saapuu Anne Pohtamo.

Keräystavat kehittyvät, sillä perinteisen käteisen rahan rinnalle keräykseen voi lahjoittaa sähköisiä reittejä pitkin. Seurakunnan nettisivuille avautuu lahjoitusbanneri, jonka kautta pääsee siirtämään rahaa lahjoitustilille.

– Silläkin tavalla lahjoitetuista varoista osa tulee suoraan Pudasjärvelle.

Lipaskerääjien käyttöön on hankittu myös pieni ja helppokäyttöinen korttimaksupääte.

– Katsotaan, mitä uusi älylipas toimii käytännössä, Väyrynen naurahtaa.

Keräyspäällikkö painottaa, että ihan kaikki, pienetkin, lahjoitukset ovat tervetulleita.

– Lipaskeräyksestä tulee yli puolet tuotosta.

Yhteisvastuukeräys käynnistyy 3.2.2019 ja jatkuu 1.5. asti. Keräyslupa on voimassa koko vuoden ajan, mutta aktiivisin keräyskausi ajoittuu helmi-huhtikuulle.

Tavoitteena on saada Pudasjärvelle mahdollisimman paljon kerääjiä liikkeelle yhtä aikaa.

Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa Kirkon diakoniarahaston kautta. Keräysvaroja käytetään myös monipuoliseen avustustyöhön paikallisseurakuntien kautta.

Ulkomailla keräysvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa. Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Keräys käynnistyy 3.2.2019 ja jatkuu 1.5. asti. Keräyslupa on voimassa koko vuoden ajan, mutta aktiivisin keräyskausi ajoittuu helmi-huhtikuulle.

Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti.