Lukijalta
Mielipide

Veroja ja valtionosuuksia – hyvä, että Pudasjärvellä lopultakin laaditaan säästöohjelmaa

Pudasjärven kaupunki sai vuonna 2019 kunnallisveroa noin 18,3 miljoonaa euroa, kiinteistöveroa noin 2 miljoonaa euroa ja yhteisöveroa noin 2,6 miljoonaa euroa eli yhteensä noin 23 miljoonaa euroa.

Kaikkien verojen korotus on edessä, mutta vaikutuslaskelmia tehdessä kannattaisi mielestäni olla varovainen. Kaupunkimme tulotaso on kohtuullisen alhaisella tasolla ja meitä pienituloisia, joiden veron määrä on mini-maalinen, on paljon.

Valtionosuuksia saatiin viime vuonna noin 36,4 miljoonaa euroa eli niillä lain säätämät palvelut on turvattu ja juuri heikosta tulotasosta johtuen noin hyvin. Tieto löytyy viime vuoden tilinpäätöksestä sivulta 180, tai vuoden 2019 Tarkastuskertomuksesta.

Kaupunginhallitus on useasti vaatinut tiukkaa talouskuria, mutta livennyt omista linjauksistaan toistuvasti. Nyt sitten laaditaan säästöohjelmaa. Hyvä, lopultakin. Tosin prosentit ja niistä johdetut laskelmat kannattaa tarkistaa useamman kerran ennen julkaisua.

Tuulimyllyistä ei ole maiseman kaunistukseksi, mutta pieni lisä verotuloihin on tarpeen vuosienkin päästä, koska näkyvissä ei ole valtavaa hyvätuloisten maallemuuttoa.

Taina Vainio