Vas­ta­pai­noa elämän va­ka­vuu­del­le kor­ko­ken­kä­kuk­ka­mek­ko­suo­hiih­dois­sa – katso kuvat ja video haus­kas­ta ja ve­ti­ses­tä menosta

Viikonloppuna Pudasjärvellä oli tarjolla runsaasti taiteellisia kulttuurielämyksiä. Kulttuuri-iltaan ja korkokenkäkukkamekkosuohiihtoon osallistui mukavasti porukkaa.

-
Kuva: Anna Kerälä

Viikonloppuna Pudasjärvellä tarjoiltiin tekemistä kulttuurinnälkäisille.

Perjantaina Siuruan kansantasavallan Konttilassa järjestettiin kulttuuri-ilta, jossa yleisö pääsi nauttimaan taidesirkuksesta, performanssista, musiikista ja burleskista.

Lauantaina järjestettiin jo perinteisiksi muotoutuneet korkokenkäkukkamekkosuohiihtokisat

– Molemmat tapahtumat sujuivat täydellisesti. Ei porukka näytä meitä pettävän, tuumaa molempien tapahtumien järjestäjänä toiminut Kari Tykkyläinen.

Tapahtumissa mukana oli myös Siuruan kyläyhdistys, joka myi hiukopalaa ja kahvia. Tykkyläinen laskeskeli, että molempiin tapahtumiin osallistui yli sata vierasta.

MM-kisoissa kisasi väkeä eri puolilta Suomea. Osallistujia oli tänä vuonna pudasjärveläisten kisaajien lisäksi muun muassa Kuopiosta, Joensuusta ja Tukholmasta. Hiihtoihin osallistui runsaat 30 hiihtäjää.

– Yli puolet korkokenkäkukkamekkosuohiihtoon osallistuneista oli ihan uusia kasvoja. Porukka vaihtuu joka vuosi, Tykkyläinen toteaa.

Hänen mukaansa tapahtumissa pääasia on yhteisöllisyys.

– Kunhan ihmiset nauttivat ja ovat mukana, se on tärkeintä. Positiivista palautetta on tullut molemmista illoista.

Lämmin keli helli koko viikonlopun ajan, ja Kapustasuollakin hiihdettiin hikisissä tunnelmissa. Suohiihtoihin osallistunut Teija Vähäkuopus kertoi, että lämmin tuli. Toista kertaa MM-kisoihin osallistunut Vähäkuopus osallistui sekä joukkue- että yksilökisaan sijoittuen molemmissa. Samassa joukkueessa hiihtivät myös Anita ja Jami Ruokangas. Myös ilman suksia suon yli rämmittiin niin, että heilahti!

– Onhan se hauskaa ja aivotonta rypeä tuolla suossa. Vastapainoa elämän vakavuudelle, Vähäkuopus kuvailee.

Ensimmäistä kertaa suohiihtoon osallistui Tuomas Nyman poikiensa Sebastanin ja Kristianin kanssa.

– Kovaa mutta hauskaa hommaa tämä on. Karin kanssa on joskus ollut näistä kisoista puhetta. Katsoin netistä videoita lajista, ja päätin sitten osallistua, Nyman kertoo.

Isä ja pojat ovat tulleet suolle pitämään hauskaa, eikä sijoituksella ole niinkään merkitystä, tuumaa miesten kisan voittanut Nyman.

Molemmat pojista aikovat osallistua kisaan toisenkin kerran. Hyvin meni ja hauskaa oli, he kertovat – suolla kastuminen ei poikia haitannut.

Katso videolta, miltä meininki näytti joukkuekisassa.

Kisailijoita saapui paikalle aina Tukholmasta saakka.

– Olimme tulossa vain katsomaan kisoja, mutta eilen lapset kokeilivat kulttuuri-illassa suksia jalkaansa ja päättivät, että haluavat osallistua, kertoo Heidi Liekola.

Perhe osallistuu kisaan ensimmäistä kertaa. Lapset Hilda Söderström, 10, ja Allan Söderström, 8, kertovat, että hauskaa oli ja palkinnotkin saatiin kisasta mukaan.

– Vähän vaikeaa se oli, kun sinne suohon upposi ja kastui märäksi, toteaa Hilda.

– Syvän kohdan yli oli hankala päästä, ja upposin sinne, kertoo Allan.

Ensi vuonna on päästävä uudestaan kisailemaan, lapset tuumivat. Allan povaa ensi vuonna jo voittavansa kultaa miesten kisassa.

Perhe kävi perjantai-iltana katsomassa taidesirkusesityksen Konttilassa. Allan piti sirkuksessa erityisesti pulveripistoolilla maalitauluun ampumisesta ja Hilda vitsikkäästä painonnostajasta, joka ei jaksanutkaan nostaa painojaan.

– Kiva on osallistua ja tukea paikallista toimintaa. Ehkä uskallan ensi vuonna itsekin osallistua hiihtoon, Liekola toteaa.