Remontti: Puik­ka­rin allas avautuu vasta syk­syl­lä – re­mont­ti pit­kit­tyi ve­si­liu­ku­mäen läh­tö­ta­son ra­ken­tei­den ole­tet­tua huo­nom­man kunnon vuoksi

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vanhaa ja uutta ra­ken­nus­kan­taa – hir­si­kier­rok­ses­ta vi­rit­teil­lä uusi kan­sain­vä­li­nen mat­kai­lu­tuo­te Pu­das­jär­vel­le

Anniina Merikanto-Vuoti löysi koululta paljon ihasteltavaa ja arveli sellaista matkailijoidenkin haluavan nähdä.
Anniina Merikanto-Vuoti löysi koululta paljon ihasteltavaa ja arveli sellaista matkailijoidenkin haluavan nähdä.
Kuva: Toivo Kiminki

Suomen hirsipääkaupungin arvon itselleen ottanut Pudasjärvi suunnittelee hirren ympärille myös matkailua.

Moderni hirsikaupunki-hankkeen projektipäällikkö Aila Ryhänen on jo sovitellut Kurenalle hirsikierrosta, jonka aikana hirsirakennuksia tehtäisiin tutuksi.

Ainakin OSAO:n matkailualan opettaja Anniina Merikanto-Vuoti piti ajatusta hyvänä. Itse hän kävi kokeilukierroksen aikana ensimmäistä kertaa Hirsikampuksella ja pääsi muihinkin hirsirakennuksiin vähän perehtymään.

– Todella hieno juttu, että täällä on tällainen erikoisuus matkailijoille löydetty. Tällainen lyhyt kierroskin tuntuu jo hyvältä.

Ryhäsen vetämällä kierroksella mukaan lähteneet pääsivät tutustumaan niin vanhaan kuin uuteen hirsirakentamiseen.

Kiinalaisia, saksalaisia ja japanilaisia matkailutoimijoita on jo tuntumaa hirsikierrokseen ottanut, Ryhänen kertoi. Ainakin saksalaisille omatoimimatkailijoille tutustumisen vanhaan ja uuteen rakennuskantaan oli arveltu sopivan oikeinkin hyvin.

– Hirsikampuksella on vieraillut jo reilut 3000 kävijää. Kaikista maanosista Etelä-Amerikkaa lukuunottamatta heitä on ollut. Kiinaan oli jo kyselty mahdollisuutta toimittaa useita tuollaisia hirsikouluja opettajineen.

Toiminnassa oleva kohde on myös Kontiotuotteen tehdas.

Kellotapuli Riekinkankaalla edustaa hirsirakentamista vanhimmasta päästä, se on tehty vuonna 1761.
Kellotapuli Riekinkankaalla edustaa hirsirakentamista vanhimmasta päästä, se on tehty vuonna 1761.
Kuva: Toivo Kiminki

Kierroksen vanhinta rakennuskantaa löytyy Riekinkankaalta. Seurakuntamestari Pentti Riekki on huomannut, että rakennusten lisäksi varsinkin ulkomaalaisia kävijöitä kiinnostavat kirkon ympäristön vanhat petäjät.

Kirkonmäellä on kesäisin opaskin, samoin museolla, jossa myös on vanhaa rakennuskantaa nähtävillä.

Projektipäällikkö Aila Ryhäsen tavoitteena on saada hirsikierrokset, millaisiksi ne sitten muotoutuvatkin, yrittäjävetoisiksi. Ainakin sen verran kiinnostusta on ollut, että matkailijoille järjestettävään ohjelmaan on sellaisen sanottu hyvin sopivan.

Kirkon ympäristön vanhat petäjät kiinnostavat.