Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vä­he­ne­vis­tä val­tuus­to­pai­kois­ta tulossa tiukka otat­te­lu – ketkä ovat jo suos­tu­neet eh­dok­kaak­si?

Pudasjärven valtuusto pienenee ensi vuonna. Muutama konkaripoliitikko on jo lupautunut jatkamaan, jos äänet riittävät.
Pudasjärven valtuusto pienenee ensi vuonna. Muutama konkaripoliitikko on jo lupautunut jatkamaan, jos äänet riittävät.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven kaupunginvaltuusto pienenee ensi huhtikuun vaalien jälkeen nykyisestä 35-jäsenisestä kahdeksalla, jatkossa päätökset tehdään 27 valtuutetun voimin.

Vaalimatematiikka tietää pienten puolueiden joutuvan tiukoille, Pudasjärvellä se tarkoittaa kaikkia ryhmiä keskustaa lukuunottamatta.

Vihreät on yrittämässä Pudasjärven päätöksentekoon uudelleen

SDP:stä valtuutettu Tuula Kuukasjärvi sanoo kaikkien nykyisten valtuutettujen olevan lähdössä mukaan, uusiakin on tulossa. Tavoite on asettaa vähintään kymmenen ehdokasta.

Vihreät on yrittämässä Pudasjärven päätöksentekoon uudelleen. Kari Tykkyläinen sinnittelee neljä vuotta sitten valittuna perussuomalaisten valtuutettuna kauden loppuun.

Valtuustoryhmän sisäisten kärhämien takia hän on ehdolla tulevissa vaaleissa Vihreissä. Puolueen toimintaa aloitellaan Pudasjärvellä ihan lähiaikoina.

Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajalla Mari Kälkäjällä on jo kaapissaan kahdeksan allekirjoitettua lupausta ehdokkailta. Hän itse on yksi, muut ovat nykyiset valtuutetut Marja Lantto, Hilkka Parkkisenniemi, Onerva Ronkainen, Taina Vainio ja Sointu Veivo sekä varavaltuutetun paikalta Marko Koivula. Uutena kykynä on ehdokkaaksi tulossa entinen Metsähallituksen tiimipäällikkö Jorma Kouva.

Puolueen tavoite on saada lista mahdollisimman täyteen, siis nelisenkymmentä nimeä.

Suullisia lupauksia keskustaväeltä on tullut ja paikallisyhdistyksillä on hakukierrokset meneillään, Kälkäjä kertoo. Uusiakin nimiä on haussa, erityisesti hän odottaisi nuorten mukaan saamista. Yleinen kokous lopulta vahvistaa puolueen ehdokaslistan, hän sanoo.

Luottamushenkilöiden ykkönen, kaksikymmentä vuotta valtuutettuna ollut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vesa Riekki sanoo jatkamisen olevan vielä harkinnassa. Kumpikin vaihtoehto on täysin auki, hän vakuuttaa.

Sama on tilanne valtuuston puheenjohtajalla. Timo Vähäkuopus kertoo pyyntöjä jatkaa tulleen. Oma osasto, Sarakylä, ei ole vielä kokousta pitänyt, ja oma ajankäyttö on pannut jatkoa harkitsemaan.

Valtuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi keskustan ryhmässä äänestetty Eero Oinas-Panuma sanoo ehdokkuuden olevan positiivisessa harkinnassa, mutta muistuttaa puolueessa paikallisosaston olevan ratkaisevassa roolissa.

Vasemmistoliiton ehdokastilanne on vielä alkutekijöissä. Neljäkymmentä vuotta kunnallispolitiikassa toiminut Paavo Tihinen toteaa nuorten ehdokkaiden saannin olevan vaikeaa.

Itse hän on ehdolle lähdössä, samoin toinen puolue- ja valtuustoveteraani Erkki Honkanen.

Viiden-kymmenen ehdokkaan tavoite on Pudasjärven kokoomuslaisilla. Joitain nimiä on jo varmistunut, mutta lisää tarvitaan, toteaa puolueen toimintaa Pudasjärvellä johtava Antero Kokko.

Perussuomalaisten ehdokaslista on sekin vielä alkutekijöissään. Lauantaina tilanteeseen tulee selvyyttä, kun puolueväki istuu syyskokoukseensa. 

Pudasjärven puolesta -ryhmän henkiin herättänyt Marja-Leena Törrö kertoo, ettei tiedusteluja ryhmän tulevaisuudesta ole tullut. Itse hän sanoo reilun 24 vuoden valtuutettuna riittävän.