Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vaa­li­pos­tia: Yksin, yh­des­sä, ryh­mäs­sä

Kerätessäni aineistoa Kotirintaman naisia ja perheiden elämää kirjaa varten olen saanut monenlaisia ajatuksia ja näkökulmia naisen asemasta eri vaiheissa aina sotavuosista nykyaikaan tarkasteltuna. Lisämausteensa asiaan tuo toista vuotta kestänyt koronapandemia ja sen mukanaan tuoma epävarmuus maailman laajuisesta selviytymisestä. Unohtaa ei voi myöskään viikonloppua, jolloin kouluissa ja oppilaitoksissa poikkeusoloissa juhlitaan lukuvuoden päättymistä, opinnoista edistymistä, ammattiin valmistumista ja ylioppilaaksi tuloa.

Ajatukseni kulminoitui lukiessani tämän aamun (6.6.2021) digi Kalevaa. Päätoimittaja Sanna Keskinen toteaa, että nuoret tarvitsevat elämäänsä hetkiä, joissa tiivistyy tulevaisuuden odotus ja lupaus uusista, hyvistä asioista. Nuoret tarvitsevat elämäänsä myös lisää uskoa tulevaisuuteen.

Päätoimittaja Keskinen jatkaa siteeraten entisen pääministeri Esko Ahon 1990 – luvun lamavuosien jälkeistä Mustien Joutsen vuosi kirjaa; Sodanjälkeisinä vuosina uskottiin aineellisen kasvun voimaan. Palvelut paranivat, työtä riitti ja uusia mahdollisuuksia avautui.

Samanlaisia päätelmiä on nähtävissä myös Pudasjärvellä. Väkiluku kasvoi mm. uusien asutusalueiden myötä. Kehitysintoa riitti. Tiestöä parannettiin ja rakennettiin uutta, kehitettiin yhteyksiä sähköistämällä, puhelinlinjoja rakentamalla ja linja-autoyhteyksiä kehittämällä ja lisäämällä. Meijeri- ja pankkitoiminta käynnistyi ja laajeni. Tietoliikenneyhteydet kehittyivät vähän myöhemmin. Vieläkin muistan, kun sain ensimmäisen Mikro-Mikon ja luovuin pitkään palvelleesta kirjoituskoneestani Facit Privatista. Nyt koulussa opittu kaunokirjoitus on ”harakan varpaita” ja naputtelen tätäkin läppärillä ja lähetän sen sitten nappia painamalla paikallislehteen julkaistavaksi.

Taloudellinen kasvu ja kehitys avasivat myös naisille uudenlaisia työnsaanti mahdollisuuksia. Koulutuksen, päivähoidon ja varhaiskasvatuksen kehittyminen edistivät naisten etenemistä työuralla, mutta toivat samalla uudenlaisen keskustelun aiheen; tasa-arvokäsitteen. Koneellistuminen, digitalisoituminen ja työttömyys on voimistunut ja tällä hetkellä myös valmistuvien nuorten huolenaiheet ovat pelko työttömyydestä ja siitä voiko itse vaikuttaa asiaan? Suurta huolta nuoret ja etenkin monet nuoret naiset kantavat ilmastomuutoksista.

Edellä mainitussa digi Kalevassa oli myös mielenkiintoista luettavaa ikääntymisestä ja kuinka ollakaan naisen näkökulmasta kirjoitettuna. Otsikon Iäkkäiden syrjinnälle stoppi alla kerrotaan mm. professori Marja Vaaramaan ajatuksista. Ikääntymistä ja vanhuspalveluita tutkineen Vaaramaan mukaan ikäsyrjintä on jo niin luontevaa, ettei sitä edes huomaa. Ikääntyvät nähdään kunnissa kustannuserinä, mutta ei huomioida heidän eläketuloista maksamiaan veroja, ostovoimaa, vapaa-aikapalveluiden kulutusta yms. Vaaramaa harmittelee ikääntyvien naisten mummottelua, kysyen, että mikä ihmeen mummo ikääntynyt nainen on poliitikolle tai päätöksentekijälle. Oma isoäiti on mummo. Suomessa viimeinen myyntipäivä on 65 v. vaikka he ovat vielä aktiivisia, jopa työssä käyviä. Hänen mielestään 80 vuotta täyttäneet ovat jo ikääntyviä (Kaleva 6.6.2021).

Pudasjärvellä jo 1970 – luvulla Veteraanijärjestön naisjaosto ajoi aktiivisesti ns. Veteraanitalon rakentamista. V. 1974 perustettu kaksikerroksinen, hyvin hoidettu talo Puistotiellä on esimerkki siitä maauskosta ja innosta puolustaa ensin Suomen itsenäisyyttä ja myöhemmin huolehtia terveyden heikentymisen myötä tulevista asumisesteistä. 2000 - luvun alkupuolella herättiin ikärakenteen kehitykseen ja palveluasumisen uudenlaisiin tarpeisiin laajemminkin. Liityttiin Oulunkaaren kuntayhtymään, jotta paisuviin Sotekuluihin saataisiin tasoitusta. Vaikka kotona asumista on aktiivisesti tuettu, kaupunkiin on rakennettu uusia, ajan- ja asianmukaisia hoivapaikkoja kaupungin omana toimintana; Kurenkartano, Yläkartano, Hirsikartano, Palvelukeskus sekä työpajoja kuin Vanhustentaloyhdistyksen toimesta; Kaupungin kartano sekä parhaillaan uusittavat rivitalot.

Tuleva valtuusto tarvitsee jämäkkyyttä taloudenpitoon ja uusia työpaikkoja, jotta kaupunki pystyy pitämään yllä hyvin rakennetun hoiva-asumisen ja laadukkaan palvelun uudessa Sote-mallissa valtiovallan edellyttämällä, ennalta ehkäisevällä tavalla. Myös Suomen hallitus on antanut eduskunnalle toukokuussa esityksen Vanhuspalveluvaltuutetun tehtävän perustamisesta ja tavoitteena on, että laki saataisiin päätettyä ennen kauden loppumista ja työ voitaisiin aloittaa jo heinäkuussa (Kaleva 6.6.2021). Kokoomuspuolue näkee asian positiivisena. Minullekin on tullut vuosien saatossa ja varsinkin nyt koronan aikana yhteydenottoja ihmisten ja ennen kaikkea kotona asuvien, yksin päivänsä viettävien kaipuusta kahviseuraa kohtaan.

Hilkka Parkkisenniemi,rehtori, eläkeläinen