SYÖTE: Sir David At­ten­bo­rough kuvasi Pu­das­jär­vel­lä sar­jaan­sa – BBC:n sar­jas­sa ollaan ainakin Syöt­teel­lä ja Kuu­sa­mon Kun­ti­vaa­ras­sa: "Ei täl­lai­sen nä­ky­vyy­den os­ta­mi­seen rahat riitä"

URHEILU: Ku­ren­poi­kien edus­tus­jouk­kueel­le jälleen hieno voitto Miesten Fut­sal-Kak­ko­ses­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vaa­li­pos­tia: Val­tuus­ton pu­heen­joh­ta­jan miet­tei­tä "ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mis­toi­men­pi­teet olisi pitänyt aloit­taa ai­kai­sem­mas­sa vai­hees­sa"

Pudasjärvi

Mari Kälkäjä
Mari Kälkäjä
Kuva: JenniNPhoto
Vaalipostia

Valtuustokausi alkaa olla lopuillaan, aika on mennyt kyllä todella nopeasti. Päällimmäisenä mielessä kiitollisuus siitä, että on saanut olla mukana tässä kaikessa. Kehittämässä ja ohjaamassa rakasta kotikaupunkia, Pudasjärveä.

Viime kuntavaalien jälkeen oli helppo tarttua puheenjohtajan nuijaan ja alkaa töihin. Kaupungin talous oli suhteellisen hyvässä kunnossa ja useita kouluja riivanneet sisäilmaongelmat ratkaistu uudella yhtenäiskoululla, Hirsikampuksella. Oireilut kuitenkin jatkuivat muissa julkisissa työpisteissä ja ainoa järkevä ratkaisu oli laittaa stoppi hyödyttömille sisäilmaremonteille. Tämän johdosta päätettiin keväällä valmistuvan Pudasjärven kaupungin historian suurimmasta hankkeesta, Hyvän Olon Keskuksesta. Keskukseen tulee sote-palvelut, nuorisotoimi, kirjastopalvelut, työllisyyden hoito, kulttuuripalvelut sekä liiketiloja.

Alkurytäkässä ajettiin alas Unelmatehdas, järjesteltiin kaupungin organisaatiota ja perustettiin Pudasjärven Kehitys Oy. Jälkikäteen ajattelen ratkaisujen olleen oikeita. Toki aika kultaa muistot, varmasti monenlaista kipuilua on itse kelläkin ollut. Organisaatiota täytyy hieman vielä möyhentää, liikuntapaikkojen kunnossapito tulee siirtää teknisen puolen alle ja ruokapalvelut sivistystoimen alaisuuteen.

Valtuuston työskentelyn olen kokenut hyvähenkiseksi ja yhteistyöhakuiseksi. Ollaan oltu eri mieltä, mutta keskustelut on käyty asiallisesti ja haettu kompromisseja. Valtuustoseminaareja on pidetty useita, näin valtuutetut ovat saaneet aidosti osallistua asioiden valmisteluun. Myös virkahenkilöiden ja työntekijöiden kanssa yhteistyö on toiminut kiitettävästi. Valmistelu ja työnjälki on ollut hyvää.

Kehittämis -ja toimintatuilla on tärkeä rooli kylien kehittymisen kannalta, mutta keskiössä ovat ne aktiiviset ihmiset, jotka toimillaan luovat yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä. Elinvoimaisissa kylissä ei viimeisen tarvitse valoja sammutella, se on varma!

Paljon on tehty, mutta monta asiaa on tekemättä. Yhä edelleen käytämme enemmän rahaa korjaaviin toimenpiteisiin, kun painotus pitäisi olla ennaltaehkäisevissä toimissa. Työttömyys, lasten ja nuorten pahoinvointi, ikäihmisten yksinäisyys, työntekijöiden jaksaminen ja niin edelleen.  Keskustelua Oulunkaaren ja muiden hallintokuntien kanssa on tiivistettävä ja alettava tuumasta toimeen. Etsiä ne juurisyyt, miksi on näin. Uudelle valtuustolle kyllä tekemistä riittää!

Henkilökohtaisesti yksi valtuustokauden isoja pettymyksiä oli jäähallihankkeen kaatuminen rahan puutteeseen ja liian massiiviseen suunnitelmaan. Kustannusten lähtiessä laukalle tulee etsiä muita ratkaisuja, eikä hirttäytyä hirteen. Jäähalli ei tule etenemään kaupungin taholta lähiaikoina, yrittäjävetoisesti tämä voisi olla toteuttamiskelpoinen hanke. Otetaan mallia vaikka frisbeegolf radan tarinasta. Mikäli tahtoa löytyy, niin hankkeet toteutuvat ilman kaupungin panostusta.

Toinen mieltä painava asia on vanhuspuolen ongelmat ja uusien toimintamallien jalkauttaminen. On aivan ensisijaisen tärkeä korjata rakenteita pikaisesti sekä löytää aidosti oikeita ratkaisuja ikäihmisten kotona asumisen tukemiseksi. Esimerkiksi digitalisaation tuottamat uudet ratkaisut eivät korvaa ihmisten kohtaamista kasvokkain, mutta antavat uusia työkaluja pakkiin. Niitä kannattaa ennakkoluulottomasti ottaa kokeiluun. Maailma muuttuu, niin se vain on.

On rehellisesti myönnettävä, että talouden tasapainottamistoimenpiteet olisi pitänyt aloittaa aikaisemmassa vaiheessa uhkakuvien häilyessä näkökentässä. Olen kohtuullisen tyytyväinen sopeuttamispakettiin ja sen sisältöön. Nyt pitää vain olla tarkkana, että sovitut säästöt toteutuvat ja tulevaisuudessa olla tiukkana hankintojen, kilpailutusten ja muutenkin kulujen suhteen. Uskon kaupunkilasten ymmärtävän, että palveluista voidaan joutua hieman nipistämään. Kuitenkin yksittäiset vaikutukset kuntalaisille jäänevät pieniksi.

Monen moista asiaa olisi mielen päällä, mutta tässä muutamia nostoja ja tuntemuksia, kehittäminen ja työ Pudasjärven eteen jatkuu tavalla tai toisella. Vierivä kivi ei sammaloidu.

Viime valtuustokauden alussa toimin Keräsen Niilon avustajana eduskunnassa ja hoideltiin isännän kanssa lampaita. Välissä kävin vanhuspuolella töissä, mistä jäi monia ihania muistoja. Yrittäjyys veti puoleensa ja seuraavaksi löysin itseni Syötteeltä kahvilayrittäjänä. Heti perään lyötiin nykyisen yhtiökumppanin kanssa ”hynttyyt yhteen” ja edessä on kovia kehittämisen ja ehkä rakentamisen vuosia, kunhan koronasta selvitään. Ympyrä sulkeutuu tässä kohtaa mukavasti, heinäkuusta alkaen asumme perheen kanssa osan viikkoa pikku mökissä Syötteellä ja toisen puolen viikkoa kotitilallamme Ritvan kylässä Aittojärvellä, edelleen lampaita hoidellen. Ja mikä parasta, saa asua rakkaassa kotipitäjässä Pudasjärvellä.

Lämmin kiitos kaikille palautteista, tsempeistä, puhelinsoitoista ja kohtaamisista. Jatketaan samaan malliin!

Hyvää kesää!

Mari KälkäjäValtuuston puheenjohtaja