Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vaa­li­pos­tia: Työn­ha­ki­jal­le mah­dol­li­suuk­sia

Pitkäaikaistyöttömyys on paikkakunnallemme ja työnhakijalle yhteinen ongelma. Pudasjärvellä on vain rajoitetusti isoja työnantajia, jotka pystyvät työllistämään kymmeniä henkilöitä. Pienyritykset nousevat arvoon, kun haetaan työllistymismahdollisuutta tai kuntouttavan työtoiminnan työpaikkaa. Pudasjärvi tulee tehdä niin houkuttelevaksi yrityksille, että tänne saadaan ja osataan myös pitää yritykset paikkakunnalla.

Työttömyyden kohdatessa henkilö kokee henkilökohtaisen stressin. Oman elämän ja toimeentulon mahdollistuminen kapenee. Asuntolainojen maksu voi käydä ylitsepääsemättömäksi ja henkinen jaksaminen on koetuksella. Kun keinoja selviytyä ei nähdä tai osata hakea apua, niin ratkaisut voivat olla kohtalokkaita koko perheelle. Häpeän tunne estää avun hakemisen eikä välttämättä tarjottua työtä oteta vastaan, kun se ei vastaa ihan omaa osaamista.

Pudasjärvellä on työttömyyttä, joka osittain selittyy alhaisella koulutustasolla, ammattitaidon puutteella ja yksinkertaisesti sillä, ettei työpaikkoja ole. Työelämän rakennemuutokset näkyvät täällä. Rohkeus aloittaa aikuisena opiskelu uutta ammattia varten koetaan työlääksi ja vähän pelottavaksikin. Väliinputoajia 50 - 65 -vuotiaita on paljon. Kaupungin maksamat ’sakkomaksut’ eli osuudet pitkäaikaistyöttömien Kelan maksuosuuksista voisi kohdentaa työllisyyden kohentamiseen. TE-toimisto tarjoaa koulutuksia, kun niihin on tarvetta. Meillä on tarvetta hoitoavustajista ja henkilökohtaisista avustajista. Tarvitsemme rakennusalle ammattilaisten lisäksi apuhenkilöitä. Matkailuala tarvitsee kausityöntekijöitä, ravintola-ala kokkeja. Ammatillinen koulutus pystyy vastaamaan myös näihin tarpeisiin ja yhteistyössä TE-toimiston kanssa. Myös kansalaisopisto pystyy tarjoamaan ainakin osan edellä mainittujen koulutusten sisällöistä. Eikö kukaan näe tarvetta? Eikö kukaan koordinoi asiaa?

Toimet pitkäaikaistyöttömyyden ja osatyökykyisten työnhakijoiden työllistymiseksi tulee olla jatkuvia ja voimakkaita. Vahvaksi-hanke Pudasjärvellä luo selkeästi mallia asian tueksi. Varmasti muitakin toimia ja hankkeita on, joista en tiedä. Tietävätkö kohderyhmäläiset?

Katri VirtanenKokoomuksen kuntavaaliehdokas