Lukijalta
Mielipide

Vaa­li­pos­tia: Koi­vu­lan val­tuus­to­kau­si alkaa olla pa­ke­tis­sa.

Pudasjärvi

Toivottavasti se ei ollut minulle viimeinen valtuustokausi. Neljän vuoden aikana on ehtinyt tapahtua monia asioita jotka ovat jääneet mietityttämään. Minulle sanottiin, kun aloitin valtuutetun uran , että sinäkin olet keskustan ”joo joo-mies”. Ei siellä voi asioille mitään, kun siellä on muutama vanha joka määrää kaiken.  Minä ajattelin, että onkohan noin?  No luntahan tuli tupaan heti alkumetreillä, kun jouduttiin äänestämään. Siitäkin päästiin yli ja nyt tuo vain hymyilyttää kun koen, että uutta yritettiin muiluttaa. Se vahvisti näkemystä, että yksittäiset valtuutetut voivat saada jotain aikaan yhdistämällä voimiaan. Meillä voi olla myös erilaisia näkemyksiä puolueen sisällä, mutta katto on korkealla ja seinät leveällä, kuten sanonta kuuluu. Yhteisten asioiden hoitamisessa ei varmasti ole vain yhtä oikeaa tapaa toimia, jokaisella valtuutetulla on myös omat henkilökohtaiset kokemuksensa, niin työelämästä kuin elämästä yleensäkin, jonka pohjalta oma näkökulma muotoutuu.


Neljän vuoden aikana on ollut isoja asioita, joista on päätetty, osa on ollut onnistuneita päätöksiä ja osa ei. Mutta ne ovat yhdessä tehtyjä päätöksiä ja näistä on opittava. Isoimpana asiana on jäänyt vaivaamaan jäähallin kohtalo. Ensin ei ollut useampaa vaihtoehtoa, minne se voitaisiin rakentaa ja sitten kun löydettiin yhteinen sävel ,niin tuli kaupungilla rahapula ja se jäi rakentamatta.

Nyt viimeisen vuoden aikana on jäänyt suunnattomasti harmittamaan talouden sopeuttamisohjelmassa se, että sopeuttamistyöryhmä ei nähnyt liikuntapalveluiden merkitystä isossa kuvassa. Mielestäni tämä ratkaisu on tikittävä aikapommi, joka tulee näkymään terveyspalveluiden käytön kasvuna sairaudenhoidossa tulevina vuosina. Säästötavoitteena 200 000  euroa pois liikuntapalveluista kolmessa vuodessa on aivan liikaa. Varsinkin kun ostopalveluina ostettavat kunnossapidolliset sopimukset reitistölle, liikuntapaikoille ja vastaavaan toimintaan ovat katkolla vasta vuonna 2023. Tulevassa kuntastrategiassa on liikuntamatkailu kuitenkin kirjattu kaupungin toiminnaksi.

Hyviä asioita, jos ottaisi esiin vaikka pari: HOK ja unelmatehdas. Hyvän Olon Keskus on aivan mahtava homma, jolla saadaan palveluja keskitettyä puhtaisiin ja terveellisiin olosuhteisiin niin palveluiden käyttäjille kuin työntekijöille. Unelmatehtaan alasajo ja kaupungin organisaation uudelleen järjestelyt olivat mielestäni onnistunut ratkaisu. Pudasjärven kehitys on hoitanut yritysten ja yrittäjien asia todella hyvin. Nyt Korona- aikana voin kiittää Auvo Turpeista hyvästä työstä yrittäjien parissa, olen saanut vain hyvää palautetta.

Valtuuston työskentelyn olen kokenut hyvähenkiseksi ja yhteistyöhakuiseksi. Ollaan oltu eri mieltä, mutta keskustelut on käyty asiallisesti ja haettu kompromisseja.  Virkahenkilöiden ja työntekijöiden kanssa tehdystä yhteistyöstä voin sanoa sen, että olen pääsääntöisesti saanut hyvää palvelua.


Viranhaltijoiden valmistelutyö on ollut hyvää ja siksi ihmettelenkin viimeisen vuoden aikana tapahtunutta hallituksen roolia ”koulukiusaajana”. Asioita on palautettu uudelleen selvitettäväksi sekä hallitus on yllättäin kaatanut monta viranhaltijoiden tai toimielinten esitystä. Tämä ei minusta näytä tavalliselle kuntalaiselle hyvältä. Mielestäni hyvään yhteistyöhön kuuluu myös keskustella viranhaltijoiden kanssa esityslistalle tulevista päätettävistä asioista ennakkoon. Loppukädessähän toimielimen puheenjohtaja määrää esityslistalle otettavat asiat, kun mennään normaalin menettelytavan mukaan. Tässä kyllä peräänkuulutan seuraaville puheenjohtajille yhteistyötä ennen esityslistojen tekoa myös esittelijöiden kanssa.

Lopuksi toivon, että seuraavalla valtuustokaudella tapahtuu liikuntapaikkojen kunnossapidon siirtyminen teknisen toimen alaisuuteen. Lisäksi toivon, ettei liikuntapalveluja kaadeta kuitenkaan tässä kohtaan näillä mahdollisuuksilla epärealistisen sopeuttamisohjelman mukaisesti 200 000 eurolla.

Kaiken kaikkiaan on ollut antoisa kokemus olla mukana neljä vuotta Pudasjärven kaupungin asioiden hoidossa, vaikkakin pienellä valtuutetun panoksella.

Marko Koivulakuntavaaliehdokas keskusta