Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Uudelle elin­kei­no­yh­tiöl­le ta­voi­tel­laan äk­ki­läh­töä – kau­pun­gin 500 uuden työ­pai­kan ta­voit­teen to­teu­tu­mi­nen vaatii toi­men­pi­tei­tä

Uuden elinkeinoyhtiön tarkoituksena on esimerkiksi tarjota toimitiloja aloittaville yrityksille.
Uuden elinkeinoyhtiön tarkoituksena on esimerkiksi tarjota toimitiloja aloittaville yrityksille.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Pudasjärven kaupungin elinkeinojen kehittämistä ollaan laittamassa uuteen kuosiin. Yhtenä syynä on Oulunkaaren elinkeinotoimen vähittäinen lopettaminen. Pudasjärveläistenkin asioita hoitanut yritysneuvoja on sieltä jäämässä eläkkeelle.

Keväällä kaupunginhallitus antoi asiantuntija-ja suunnitteluyhtiö KPMG:lle tehtäväksi selvittää kaupungin oman elinkeinoyhtiön käynnistämistä. KPMG on tehnyt työtä maksettua ja selvitys oli vastikään kaupunginhallituksen puitavana.

Jos jatko menee selvityksen mukaan, alkaa tapahtua ja pian. Osakeyhtiö, sen alla toiminta tapahtuisi, suunnitellaan perustettavan viimeistään syyskuussa. Yhtiö aloittaisi toimintansa ensi vuoden alussa.

Tarkoitus on, että perustettava osakeyhtiö toimii kaupungin organisaation ulkopuolella. Samanlainen malli on jo käytössä muutamissa naapurikunnissa, esityksessä todetaan.

Alkuvauhti otettaisiin kevyesti. Yhtiön leivissä olisi vain toimitusjohtaja ja yrityskehittäjän nimikkeelle palkattava henkilö. Ensivaiheessa yhtiöstä tarjottaisiin yritysneuvontaa suoritusperusteisesti kaupungin kehittämistoimelle.

Yhtiö tarvitsisi myös riittävästi pääomaa pienimuotoisten tontti- ja toimintaympäristösijoitusten edistämiseen.

Pitemmän päälle tavoitteena on yrityspuisto-malli. Siinä elinkeinoyhtiö voisi yhdessä kaupungin ja yritysten kanssa tarjota tarvitsijoille teollisuus- ja liiketilakiinteistöjä ja -tontteja.

Elinkeino- tai kehitysyhtiön tarvetta esityksessä perustellaan uudella kaupunkistrategialla, jonka yhtenä tavoitteena on 500 uutta työpaikkaa Pudasjärvelle. Siksi katsotaan nopeasti reagoivan ja konkreettisen yhteistyön elinkeinoelämän suuntaan olevan ilmeinen.