SYÖTE: Syöt­teen kan­sal­lis­puis­tos­sa kävi 118 000 mat­kai­li­jaa – puis­to­jen vai­ku­tus pai­kal­lis­ta­lou­teen kasvoi kä­vi­jä­mää­riä enemmän

Vastaa kyselyyn: Kuinka tyy­ty­väi­nen olet Hyvän olon keskus Pirt­tiin?

Mainos: Tilaa pai­kal­li­set pu­heen­ai­heet vuo­dek­si, saat kaksi kuu­kaut­ta kaupan päälle! Tee Ii­jo­ki­seu­dun tilaus tästä.

Työt­tö­myys li­sään­tyi Poh­jois-Poh­jan­maal­la yhtä kuntaa lu­kuu­not­ta­mat­ta – maa­kun­nas­sa 4 000 työ­tön­tä enemmän kuin vuosi sitten

Työttömyys on yhä korkealla tasolla Pohjois-Pohjanmaalla, kerrotaan ely-keskuksen työllisyyskatsauksessa.

Helmikuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla oli lomautetut mukaan lukien 23 800 työtöntä työnhakijaa, mikä on 4000 enemmän kuin vuosi sitten.

Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste oli helmikuun lopussa 12,7 prosenttia. Koko maan työttömyysaste oli 12,4 prosenttia.

Koronakriisi näkyy muun muassa kokoaikaisesti lomautettujen suurena määränä, vaikka lomautusten määrä on viime kesästä lähtien vähentynyt. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 3 300, mikä on noin 1 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien määrä on noussut vuoden takaisesta kaikissa maakunnan kunnissa Pyhäntää lukuun ottamatta. Pyhännällä oli maakunnan alhaisin työttömyysaste, 8,9 prosenttia. Korkein työttömyysaste oli Vaalassa, 17,3 prosenttia.

Uusia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoon 5 400, mikä on 400 paikkaa enemmän kuin vuosi sitten. Uusia työpaikkoja oli tarjolla muun muassa myyjille, lähihoitajille, telineasentajille, hitsaajille, sähköasentajille ja kirvesmiehille.

Kuntakokeilut käyntiin

Ely-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan työttömyyden odotetaan vähenevän, mutta muutos käy hitaasti. Maaliskuun alusta alkaen työllistämistä tuetaan kuntakokeiluilla, jotka kestävät kesään 2023 asti.

Pohjois-Pohjanmaalla kokeilu toteutetaan kolmella alueella: Oulun kaupunkiseudulla sekä Raahen ja Ylivieskan seuduilla. Oulussa kokeiluun siirtyneitä asiakkaita on noin 15 200, Raahessa 1 650 ja Ylivieskassa 1 460.

Kokeiluihin ohjataan mukaan valituilla alueilla ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä kaikki maahanmuuttajat ja vieraskieliset, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluissa kokeilualueiden TE-toimistoissa.

Kohderyhmän asiakkaat on siirretty TE-toimiston asiakkuudesta kuntien vastuulle maaliskuun alkupuolella.