Joko luit: Pu­das­jär­ven Ryh­mä­ko­ti Kort­tees­sa alkoi uusi ak­tii­vi­sem­pi arki – tältä näyttää vas­ta­val­mis­tu­nees­sa ko­dis­sa, joka on asuk­kai­den mie­les­tä unel­mien täyt­ty­mys

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Työt­tö­mien määrä kovassa nou­sus­sa Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­vel­lä edel­leen korkein työt­tö­myys­as­te

Syyskuussa lomautukset kohdistuivat Pohjois-Pohjanmaalla laajasti rakennusalalle.
Syyskuussa lomautukset kohdistuivat Pohjois-Pohjanmaalla laajasti rakennusalalle.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Työttömien määrä on noussut Pohjois-Pohjanmaalla roimasti vuoden takaisesta. Maakunnassa oli syyskuun lopussa 20 100 työtöntä työnhakijaa, mikä on 2 600 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Kasvua on 15,1 prosenttia.

Syyskuun lopussa alhaisin työttömyysaste oli Limingassa (5,8 %) ja korkein Pudasjärvellä (14,2 %). Oulussa työttömyysaste oli 12,1 prosenttia.

Elokuun lopusta työttömien määrä nousi vajaalla 300 hengellä. Maakunnan työttömyysaste oli syyskuun lopussa 10,6 prosenttia ja koko maassa se oli 9,4 prosenttia.

Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli lähes 1 700. Lomautettuja on nyt 990 enemmän kuin vuosi sitten. Syyskuussa lomautukset kohdistuivat erityisesti kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin, talonrakentajiin, rakennussähköasentajiin sekä maa- ja vesirakentamisen erityisasiantuntijoihin.

Suhteellisesti eniten työttömien määrä on kasvanut vuoden takaisesta Pyhännällä, Lumijoella ja Limingassa. Pyhännällä kasvu oli peräti 264 prosenttia, ja tätä vuosilisäystä selittävät taloteollisuuden vaikeudet ja yrityskonkurssi.

Työttömyys on noussut lähes jokaisessa kunnassa. Työttömiä työnhakijoita oli Pohjois-Pohjanmaalla vuoden takaista vähemmän vain Alavieskassa ja Oulaisissa.

Myös pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Syyskuun lopussa vähintään yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli Pohjois-Pohjanmaalla 7 200, mikä on noin tuhat henkeä enemmän kuin vuotta aiemmin. Pohjois-Pohjanmaan pitkäaikaistyöttömien määrä on valtakunnan toiseksi korkein.

Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä on pysynyt pitkään samalla tasolla ja syyskuun lopussa heitä oli 3 500.

Pohjois-Pohjanmaalla ilmoitettiin syyskuussa avoimeksi 3 900 uutta avointa työpaikkaa. Työpaikkojen määrä oli lähes 30 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten syyskuussa. Määrällisesti eniten uusia työpaikkoja oli avoinna palveluja myyntityöntekijöiden ammattiryhmälle.