Joko luit: Kon­tio­tuo­te pal­kit­tiin vuoden yri­tyk­se­nä Poh­jois-Poh­jan­maal­la – Pu­das­jär­ven suurin työn­tan­ta­ja on jou­tu­nut lo­maut­ta­maan väkeä ra­ken­nus­alan ah­din­goss­sa

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Työl­lis­tä­mis­eu­ro­ja monelle yh­dis­tyk­sel­le yh­teis­hank­kees­sa – väkeä pal­ka­taan kylien hy­vin­voin­tiin liit­ty­viin teh­tä­viin

Ainakin maisemanhoitokohteita löytyy kyliltä, nyt näyttäisi rahaakin niihin olevan lupeissa.
Ainakin maisemanhoitokohteita löytyy kyliltä, nyt näyttäisi rahaakin niihin olevan lupeissa.
Kuva: Seppo Holmström

Livon kyläyhdistys Livokas tulee olemaan Pudasjärven Me-toimisto -hankkeen vastuullinen toimija. Päätoimista hankevetäjää ei tulla palkkaamaan, Anni-Inkeri Törmänen on sen osa-aikainen vetäjä.

Työnohjaukseen eri kylille tullaan palkkaamaan enintään puolipäiväistä väkeä, mikäli siellä työllistettäviä on vähintään viisi. Törmäsen kaavailujen mukaan mukana olevat yhdistykset voivat itse sopia sinne myönnettyjen työohjausrahojen käytöstä kuten myös palkattavien työntekijöiden valinnasta.

Palkattavien työntekijöiden työnantaja tulee olemaan Livokas, joka myös pyörittää toiminnan vaatimaa paperisotaa. Työt, joihin väkeä palkataan, ovat kylien hyvinvointiin liittyviä, paljolti samoja, joita siellä on tehty aiemminkin, Törmänen arvelee.

Hankkeen tämänvuotinen kustannusarvio on 115 000, ensi vuoden 130 000 euroa. Törmänen on toiveikas, ennakkotiedon mukaan lähes haettu summa oltaisiin myöntämässä.

Päätös Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta on lupeissa vielä tämän kuun aikana. Monilla kylillä rahoitusta odotellaan jännittyneinä, monien työllistettyjen sopimukset kun ovat päättymässä ja palvelujen tarve jatkuu.

Livokkaan kyläkauppaa on viime viikkoina pyöritetty osin talkoovoimin. Siellä on myös kahden kylätalkkarin työsopimus päättymässä piakkoin.

Jongun seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Onerva Ronkainen kertoi heillä väkeä olevan töissä kaupungin osallistavan budjetoinnin ansiosta. Lisäksi on löydetty tekemistä muutamille kuntouttavaan työtoimintaan ja velvoitetyöllistämiseen osallistuville.

Jos suunniteltu hanke euronsa saa, aiotaan Jongulla työllistää muutama henkilö lisää. Tekemistä kylältä löytyy, niin ulko- kuin sisähommia. Maisemanhoitotöille on kova kysyntä, kohteita jonoksi asti, Ronkainen tiesi.

Työpetarin työllistäminen on tökännyt pahemman kerran, kun sataprosenttinen rahoitus loppui. Toiminnanjohtaja Tuomo Jokikokko kertoi listoilla olevan nyt vain yksi työntekijä.

Hankkeen ansiosta Työpetari voi toteuttaa suunnitellun metsäryhmän. Siihen Jokikokko ynnäilee hankerahoilla voitavan kaksi miestä palkata.

Syötteellä on suunniteltu yhdessä kyläyhdistyksen ja paikallisten yritysten kanssa kylän ulkoasun siistimistä. Ainakin parille hankkeen avulla palkattavalle miehelle uskoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jari Särkelä savottaa löytyvän, kun pusikoita perkaillaan ja erilaisia opastetauluja ja -kylttejä oiotaan.