Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tuu­li­ener­gias­ta elin­voi­maa – turpeen perään on ener­gia­tuo­tan­nos­sa turha hai­kail­la.

Kuten Iijokiseutu-lehden 27.1.2021 jutussa todettiin, syksyllä 2020 on tehty kovasti töitä Pudasjärven talouden tasapainottamiseksi. Säästöpaketti hyväksyttiin valtuustossa joulukuussa.

Yhtenä asiana oli tuulivoiman hyväksikäyttö ja sieltä saatavat rakennusaikaiset investoinnit sekä myöhemmin saatavat vuosittaiset kiinteistöverot. Myös yksittäisten kiinteistöjä omistavien talouksien joko myyntitulot tai vuokratulot ovat kuntalaisille tervetulleita.

Tuulivoimalat rakennetaan kulloinkin voimassa olevien lakien mukaisesti eikä niillä tietoisesti pyritä aiheuttamaan haittaa lähiasutukselle. Suomessa ja muissa pohjoismaissa sekä ympäri Eurooppaa on nykyisin rakennettu tuulivoimaloita, joista saatava energia on puhdasta, päästötöntä ja uusiutuvaa.

Pudasjärven luonnonvaroista turpeen ja veden käyttö energian tuotannon lähteenä on aikansa elänyt. Turpeen perään on energiatuotannossa turha haikailla. Turvetta ei pystytä täällä Pudasjärvellä hyödyntämään jatkossa yhtään enemmän kuin Suomen lainsäädäntö sitä mahdollistaa. Turve on uusiintuvaa, mutta sen uusiintumisaika on todella pitkä.

Esimerkiksi merimaisemista ja matkailusta tunnetut kunnat ja kaupungit, kuten Ii, Raahe, Pyhäjoki ja Kalajoki ovat huomanneet puhtaan ja luontoystävällisen tuulienergian taloudelliset edut ja siksi siellä kilpaillaan kovasti voimaloiden sijoituspaikoista.

On helppo vastustaa ja vähätellä tuulivoimaa ja sen vaikutusta talouteen, kun sen rinnalle ei esitetä muita työllistäviä ja verotuloja tuottavia vaihtoehtoja. Työllisyyden hoitamiseksi sekä verotulojen kartuttamiseksi jokainen ”marja” on poimittava.

Nyt on energiantuotannossa panostettava puhtaaseen ja uusiutuvaan tuulivoimaan.

Reijo Talala