Kulttuuristipendi: Pe­rik­sian­ta­mat­to­muus pal­kit­tiin: Pu­das­jär­ven kult­tuu­ri­sti­pen­di tai­tei­li­ja Kari Tyk­ky­läi­sel­le – "Teh­dään Pu­das­jär­ves­tä kult­tuu­ri­kau­pun­ki!"

Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tut­ki­mus vah­vis­taa: Jos haluaa mak­si­moi­da lii­kun­nan hyödyt, kan­nat­taa lenkin jälkeen lähteä löy­lyi­hin – yh­teis­vai­ku­tus hyväksi ve­ri­suo­nil­le

Saunomisen terveyshyödyt eivät ole suomalaisille vieras käsite, mutta toistaiseksi tutkittua tietoa on tarjolla melko vähän.

Nyt tuore Jyväskylän yliopistossa tehty liikuntalääketieteen väitöskirjatutkimus vahvistaa, että saunominen voi parantaa verisuonien terveyttä ja vahvistaa liikunnan positiivisia vaikutuksia.

Liikuntatieteen maisteri Earric Lee tutki saunomisen vaikutuksia kahdessa osassa. Ensimmäisessä tutkimuksen osassa hän osoitti, että kaksi vartin mittaista saunomista, joiden välissä on lyhyt jäähdyttelytauko, alensi verenpainetta ja verisuonten jäykkyysindeksiä. Vaikutukset pitkittyivät, jos ennen saunomista oli tehty lyhyt aerobinen harjoittelu.

Toisessa tutkimuksen osassa seurattiin vähintään yhden sydän- ja verisuonitaudin riskitekijän omaavia keski-ikäisiä. Tutkittavat noudattivat kahdeksan viikon ajan UKK-instituutin liikuntasuosituksia. Toinen ryhmä saunoi liikuntasuoritusten jälkeen säännöllisesti, toinen ryhmä liikkui ilman saunomista.

Siinä missä liikunta itsessään paransi sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja pienensi painoindeksiä, saunominen tehosti vaikutuksia entisestään. Myös koehenkilöiden systolinen verenpaine ja kokonaiskolesteroliarvot laskivat.

– Liikunnalla ja saunomisella voi olla yhteisvaikutuksia, jotka johtavat parempiin sydän- ja verisuoniadaptaatioihin eli sopeumiin verrattuna siihen, mitä säännöllinen liikunta yksin tekisi, Lee tiivistää.