Koulut alkaa: Pu­das­jär­vel­lä syys­lu­ku­kau­den kes­ki­viik­ko­na aloit­taa yli 900 pe­rus­as­teen op­pi­las­ta – katso kou­lu­jen op­pi­las­mää­rät

Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tiis­tain aja­tuk­sia: Mikäli kokeilu syr­jä­seu­tu­jen tuesta tulee, Pu­das­jär­vel­lä­kin tulee olla ak­tii­vi­sia ko­kei­lu­kun­tien jouk­koon pää­sys­sä

Levollisen viikonlopun ja hyvin nukutun yön jälkeen oli mukava herätä, keittää kupponen kahvia ja istahtaa lukemaan päivän netti-Kalevaa. Mikäs oli lukiessa, kun heti etusivulla oli positiivinen, kehiteltävä uutinen:

Syrjäseuduille esitetään tukea: ”Suomen harvaan asuttujen alueiden ihmisille ja yrityksille esitetään samanlaisia tukia kuin Norja nyt tarjoaa omille syrjäalueilleen” (23.2.2021).

Lehdessä kerrottiin parlamentaarisen työryhmän työstä, jossa etsitään asiaan vaikuttavia keinoja, kuten verohuojennukset, monipaikkaisuus, huojennusta opintolainan takaisinmaksuun ja työnantajille helpotusta työnantajamaksuihin työllisyyden ja yritystoiminnan edistämiseksi.

Lisäksi harvaan asuttujen alueiden virkamiehille harkittaisiin syrjäseutulisää, jota maksettiin Suomessakin vuosina 1950–1989.

Muistikuva syrjäseutulisien loppumisen ja valtionosuusuudistuksen aikaiselta työmatkalta ryöpsähti mieleeni kuin eilinen päivä.

Ajellessani aamuista viidenkymmenen kilometrin matkaa kuuntelin radiouutisia, aamunpeiliä ja muutakin ajankohtaista uutisointia. Tuolloin kerrottiin, että tässä ollaan menossa tilanteeseen, jossa asutus keskittyy kaupunkeihin ja maaseutu autioituu.

Vääjäämättömästi näin on käynytkin. Kolmekymmentä vuotta on kulunut ja nyt asetettu työryhmä miettii mahdollista kokeilua edellä mainituista keinoista.

Mikäli kokeilu tulee, Pudasjärvelläkin tulee olla aktiivisia kokeilukuntien joukkoon pääsyssä. Onhan Pudasjärvi Suomen laajimpia kaupunkeja pinta-alaltaan.

Nyt, kun kunnissa mietitään kiivaasti kuntavaaliehdokasasettelua ja kerätään kiihkeästi nimiä listaan, on syytä muistaa myös meillä Pudasjärvellä edellä mainittu teema. Pudasjärven Kokoomuksen hallitus listasi omaa toimintaohjelmaa ja totesi tärkeäksi koko laajan asuinalueen tasapuolisen asutuksen, elinolojen ja elinvoiman kehittämisen ja ylläpidon sekä tarkan talouden hoidon ykkösprioriteetiksi ja -tehtäväksi.

Työryhmän esityksestä löytyy useita mahdollisia keinoja tavoitteen toteutettavaksi. Koronaepidemian aikana myös Pudasjärvellä on huomattu hyvät ja toimivat etätyömahdollisuudet. Siitä kiitos nopealle reaktiolle mm. valtakunnallisen Viestintäviraston kehittämishankkeeseen.

Edellä mainittuihin keskeisiin seikkoihin meidän jokaisen tulisi suhtautua positiivisesti ja kaikin keinoin tukea päätöksentekijöitä niin kunnallisella kuin valtiollisella tasolla.

Hilkka Parkkisenniemikaupunginvaltuutettu kokoomus