Vinkit videolla: Jo muutama helppo liike päi­väs­sä auttaa ja näkyy ar­jes­sa, katso videot – Syk­syl­lä käyn­nis­ty­vä Voimaa van­huu­teen -hanke tuo lii­kun­nan ikä­ih­mis­ten arkeen ja ko­tei­hin

NÄIHIN AIKOIHIN: Näihin ai­koi­hin 13: Tulva vei tuo­ma­ri­ko­pin, nätti karhu ilah­dut­ti pi­ha­pii­ris­sä – mutta mitä tehdään pi­le­tos­suil­la?

Mainos: Läheltä näkee kauas. Tutustu Ii­jo­ki­seu­tu Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Teks­ta­reis­sa mie­ti­tään met­sä­kes­kus­te­lua, mu­reh­di­taan yk­si­näi­syyt­tä ja seu­ra­taan kevään ete­ne­mis­tä

Tekstarit ja soitetut

Tekstarit ja soitetut 0400280671

Voit lähettää numeroon  0400280671 teksti- ja kuvaviestejä julkaistavaksi Iijokiseudussa. Viesti maksaa normaalin viestimaksun. Lähetyksessä täytyy näkyä lähettäjän numero. Jos liittymä on salainen tai prepaid, on oma nimi ja osoite liitettävä mukaan viestiin (vain toimituksen tietoon). Toimitus voi muokata viestejä.

Näin kesän kynnyksellä huomio kiinnittyy ympäristöön. Olisiko mahdollista mitenkään saada Hirsikampuksen ja valtatie 20 välissä oleva puoliksi kuollut koivu kaadettua ja samalla istutettua 6 kappaletta hybridihaapoja sille yhdelle ainoalle kaveriksi? Tulisi yhteneväisempi kokonaisuus meidän kaikkien iloksi.

Metsähallitus on taas kaventamassa paikallisten metsästysoikeuksia, vaikka kansallispuistoja perustettaessa toisin luvattiin. Kyseessä on metsävaltion satoja vuosia vanha perinne, jonka mukaan kaikki pitää paikallisilta kieltää. Perusteena on nyt pyöräilijän tapaturmainen kuolema. Kieltääkö Metsähallitus pian autoilun, jos sattuu joku pyörämies jäämään auton alle? Muutenkin noita läskipyöräsuttaajia alkaa olla liikaa. Eivät edes pysy omilla reiteillään, vaan ajelevat jo toisten mökkien pihoille. Metsähallitus ei ole muutamaa nuolukiveä lukuunottamatta tehnyt mitään paikallisen riistanhoidon eteen, mutta myy silti turisteille metsästyslupia. Nyt pitää kaikkien pohjoisten riistanhoitoyhdistysten nostaa niskakarvat pystyyn!

Elämäntilanteet. Aurinkokunnan ulkolaidalla ei aurinko juuri paljoa lämmitä mutta tähdet näkyy sitäkin kirkkaimmin.

Tuo metsäkeskustelu läikkyy kuin vesi juoksevan sankossa. Samalla kun kaavaillaan, että suometsät ja vanhempien metsien läntit pitäisi poistaa hakkuiden piiristä, niin toisaalla unelmoidaan, kuinka sieltä saadaan hirret rakennuksiin, polttoaineet liikenteelle ja lämmitykseen. Vieläpä muovit, tekstiilit ja jopa akutkin valmistetaan puusta ja monenlaisia muita kemikaaleja ym. Nämä kaikki entisten paperin ja kartongin lisäksi. Samalla hakataan niin valikoiden, että puusto lisääntyy. Tätä kaikkea metsänomistaja mykkänä kuuntelee omassa vuosikymmenisessä hinta- ja kustannuskuopassaan. Eihän sitä ole kielletty pikku Suomenkaan suuria ajattelemasta.

Kohta on luonnon konsertti kauneimmillaan. Menkää ulos ja kuunnelkaa.

Rokotukset. Jos 1 henkilö 600 000 saa verihyytymää, niin onko laskettu monenko terveys vaarantuu, kun rokote jää saamatta.

Marko on kuntalaisten asialla. Näkee tärkeät kehittämisen painopisteet ja puolustaa erityisesti lapsia, nuoria ja ikäihmisiä.

Voi hyvänen aika taas kaupunginhallituksen päätöksentekoa. Valtuustossa on päätetty tasapainottamisohjema, niin kh:ssa päätetään toisin. Hienoa, kun valtuuston kokouksessa pyydettiin selvityksiä yhdestä kh:n tekemästä päätöksestä. Ihmettelijä

Onko tosiaan niin, että meitä helsinkiläisiä mökkiläisiä ei toivoteta tervetulleeksi Pudasjärvelle, vaikka tuomme sinne tuhansia euroja kesän aikana ja maksamme kiinteistöveroakin enemmän kuin vakituiset asukkaat? T. Mökkiläiset Hirvaskoskelta

Vaikka kuorsaaja ei kärsi päiväaikaisesta väsymyksestä, kuorsaus voi heikentää kuorsaajan puolison päiväaikaista vireystilaa ja elämänlaatua hyvinkin paljon.

Yksinäisyys. Onko ihminen seuraa kaipaava? Onko tämä yksinäisyys ollut vaikeaa kun korona riehuu ympäri maailmaa? Varmaan monella on ollut tuskallista, kun ei ole saanut olla ystäviensä kanssa eikä lasten kanssa. Täytyy kuitenkin todeta, että omissa oloissaan voi olla rauhallistakin. On aikaa ajatella. Ja uusia ajatuksia syntyy yksinäisyydessä. Tämä korona on ohimenevää ja kohta ollaan taas kuin ennen. Ja varmaan unohtuu tämä koettelemus. Aino Samuelsson

Kävihän se Konttilantiellä sora-auto. Pudotti soraa kunnossa oleville tien pätkille, mutta niihin kauheisiin koloihin ei tehty mitään. Ihan turhaa rahan haaskausta tuommoinen.

Kehuttas kyllä, jos aihetta ois kehuun päin. Kyllä rahaa suunataan, mutta järjestelmä ei opasta tai valtio on kykenemätön hakemaan EU:sta tänne päin kuuluvia hankerahoituksia, esimerkiksi teihin. Maantiet on hirveässä kunnossa ainakin maaseuduilla. Muutenkaan maaseudun hankkeisiin ei tipu sentin senttiä, ei vaikka ois minkä sortin keksintö. Etelä-Eurooppa Ruotsia myöten olivat hakeneet ja saaneet kyseisiä avustuseuroja. Katsokaa päättäjät peiliin, kun taas leikkaatte nuorilta, lapsiperheiltä ja vanhuksilta.

Voi hyvänen aika taasen kaupungin päättäjien päätöksiä. Tontteja kyllä riittää kaikille. Ei yrittäjä saa kehittyä omasta tahdosta.

Suhteellista kevättä. Ylen toimittaja sanoi viime viikolla, ettei näytä keväältä, kun vettä sataa, mutta täälläpä näyttää lumisateesta huolimatta, sillä purot aukeavat ja tiet sulavat ja kuuluu, kun varis raakkuu.