Vuoden Yrittäjä: Kon­tio­tuo­te Pu­das­jär­ven vuoden yrit­tä­jä – Teh­taan­joh­ta­ja Mikko Suon­taus­ta: "Pal­kin­to on omis­tet­tu hyville ja osaa­vil­le työn­te­ki­jöil­le"

Mainos: Black Friday -tarjouksena Iijokiseutu Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Tämä on elämän parasta aikaa! – Sirkka ja Sylvi ku­toi­vat muis­to­ja Kau­pun­gin­kar­ta­nol­la

Näyttelijät Eeva Aitta ja Iida-Maaria Lindstedt esittivät Sylviä ja Sirkkaa. Tässä heillä on menossa muistelut naisvoimisteluesityksestä. Esityksen Pudasjärvelle järjesti kaupungin kulttuuripalvelut ja kirjasto. Pudasjärveltä kotoisin oleva teatterialan monitoimimies Timo Torvinen toimii nykyään Savonlinnassa. Itä-Suomessa hänellä on meneillään pari teatteriprojektia.
Näyttelijät Eeva Aitta ja Iida-Maaria Lindstedt esittivät Sylviä ja Sirkkaa. Tässä heillä on menossa muistelut naisvoimisteluesityksestä. Esityksen Pudasjärvelle järjesti kaupungin kulttuuripalvelut ja kirjasto.
Näyttelijät Eeva Aitta ja Iida-Maaria Lindstedt esittivät Sylviä ja Sirkkaa. Tässä heillä on menossa muistelut naisvoimisteluesityksestä. Esityksen Pudasjärvelle järjesti kaupungin kulttuuripalvelut ja kirjasto.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Kaupunginkartanon toisen kerroksen yhteisestä tilasta kantautuu Metsäkukkia-laulun sävelet ja sanat. Sirkka soittaa haitaria ja Sylvi laulaa mukana. Sukkapuikot on siksi aikaa heitetty syrjään.

Toisessa hetkessä radiosta pärähtää soimaan Kansanradio, ja sinnehän myös iäkkäät ystävykset soittavat innoissaan.

Yleisö katsoo hymyillen mummojen juttelua, laulelua ja touhuilua. Sellaistahan se elämä on.

Sirkka ja Sylvi on Kajaanin Kaupunginteatterin ja Varkauden Teatterin yhteistuotanto, jonka käsikirjoituksesta vastaa työryhmä ja ohjauksesta sekä visualisoinnista Pudasjärveltä kotoisin oleva Timo Torvinen.

Viime syksynä ensi-iltansa saanut näytelmä kiertää nyt eri puolella Suomea muun muassa hoivakodeissa. Pudasjärvellä se nähtiin Kaupunginkartanossa ja kirjastolla maanantaina.

– Täällähän te asutte vähän samalla tavalla yhdessä kuin Sirkka ja Sylvi, toteavat näyttelijät Eeva Aitta ja Iida-Maaria Lindstedt esityksen jälkeen pidettävässä keskustelutuokiossa.

Teatterin tekijät kyselevät Kaupunginkartanon asukkailta, mitä ajatuksia näytelmä herätti.

– Tämä on parasta elämää! toteavat Kaupunginkartanon asukkaat vanhenemisesta.

Vapaus tuo onnea:

– Meillä on vapaus tehdä tai olla tekemättä. Eläkkeellä on mukavaa.

Työryhmä on kohdannut vastaavaa elämänmyönteisyyttä muidenkin seniorikansalaisten keskuudessa. Käsikirjoitusta varten tiimi vieraili hoivakodeissa:

– Yllätyimme siitä energiasta ja ilosta, mitä kohtasimme. He olivat oikeita hetkeen tarttujia, Aitta ja Lindstedt kertovat palvelukotien asukkaista.

Tekijöiden mukaan kyseessä onkin hyvän mielen esitys, joka käsittelee inhimillisesti suhtautumista vanhenemiseen, haaveisiin ja elämänvalintoihin.

– Ennakkoajatuksemme toteutumattomista haaveista tyrmättiin, Torvinen naurahtaa.