Täl­lai­set olivat Pu­das­jär­ven ko­ti­seu­tu­mu­seon ava­jai­set 60 vuotta sitten – katso his­to­rial­li­set kuvat juh­las­ta

Pudasjärven kotiseutumuseon avajaisia vietettiin 19.6.1960 vuosien uurastuksen jälkeen.

Juhlayleisöä Pudasjärven kotiseutumuseon avajaisissa 19.6.1960. Tuulimyllyn ja makasiinin luokse kokoontunut juhlaväki sai nauttia puheista, musiikista ja lausunnasta.
Juhlayleisöä Pudasjärven kotiseutumuseon avajaisissa 19.6.1960. Tuulimyllyn ja makasiinin luokse kokoontunut juhlaväki sai nauttia puheista, musiikista ja lausunnasta.
Kuva: Pudasjärven kaupunki

Kesäkuussa 1959 museoasiat olivat jo käytännönjärjestelyissä ja avajaisten suunnittelussa. Juhlatoimikuntaan, joka vastaisi avajaisjuhlasta, valittiin neljä henkilöä, mukana myös silloinen kunnanjohtaja Veikko Honkanen.

Esineitä lahjoitettiin pitkienkin matkojen päästä, joten esineiden kuljetus piti järjestää museolle. Myös niiden puhdistukseen palkattiin erikseen henkilöitä. Vettä ei ollut museolla vielä saatavilla, joten museoesineet pestiin järvivedellä Pudasjärven rannassa.

Museon järjestäminen ja käytännön töiden suunnittelu jätettiin sihteeri Hilma Räisäsen huoleksi, joka aikoi aloittaa myös esineiden kirjaamisen kantakirjaan ja kortistoinnin. Käytännössä esineluettelointi aloitettiin vasta vuonna 1972.

Museotoiminnan alkumetreillä oltiin huolissaan kokoelmien luetteloinnista, sillä esineisiin liittyviä tietoja ei useinkaan tallennettu. Paljon arvokasta tietoa on ajan saatossa hävinnyt useissa paikallismuseoissa, luettelointi voi olla kesken vielä tänäkin päivänä ja digitointi tuo uudet haasteet toimintaan. Työntekijät, jotka ovat usein vapaaehtoisia, vaihtuvat ja muistitietoa kokoelmista häviää ihmisten mukana.

Kotiseutu- ja historiatoimikunnassa oltiin huolissaan työmäärän lisäksi myös rahatilanteesta, sillä kaikkiin järjestelyihin meni rahaa, myös tulevaisuudessa. Pudasjärven kunta oli kuitenkin ollut hankkeessa koko ajan mukana ja Pudasjärven seurakuntakin oli lahjoittanut museon perustamiseen rahaa. Seurakunta lahjoitti myös arvokkaita kirkollisia esineitä museokokoelmaan.

Avajaisissa museon pihapiirissä oli vain viljamakasiini ja Hiltulan talosta siirretty tuulimylly. Kuvassa Erkki Nikkilä ja Hilma Räisänen.
Avajaisissa museon pihapiirissä oli vain viljamakasiini ja Hiltulan talosta siirretty tuulimylly. Kuvassa Erkki Nikkilä ja Hilma Räisänen.
Kuva: Pudasjärven kaupunki

Pudasjärvellä museotyöt jatkuivatkin käytännön töillä, makasiinissa tehtiin sisätiloissa rakenteellisia muutoksia, esineitä laitettiin esille, tuulimylly siirrettiin ja pystytettiin makasiinin viereen. Kaikki alkoi olla valmista avajaisia varten, jotka järjestettiin kesäkuun 19. päivänä 1960.

Päivä alkoi juhlajumalanpalveluksella kirkossa, jonka jälkeen oli seppeleenlasku sankarihaudoille. Museon pihapiirissä oli ohjelmassa puheita ja musiikkiesityksiä. Juhlapuheen piti Eino Jokinen, joka oli aktiivinen museohankkeessa, hän muun muassa toi virkamatkoiltaan esineitä museoon.

Musiikkiesityksistä vastasivat Pudasjärven kirkkokuoro ja naisopettajista koostunut lauluryhmä. Lausuntaa esitti Erkki Nikkilä ja muita puheita pitivät muun muassa Reino Räisänen ja Aulis Virkkula. Virkkula toimi tuolloin kotiseutu- ja historiatoimikunnan puheenjohtajana.

Kotiseutu- ja historiatoimikunta oli päättänyt jo vuonna 1953 järjestää Pudasjärven päivät, jossa olisi erilaista toimintaa urheilukilpailuista vanhoihin kilpaleikkeihin, sekä päiväjuhla ja juhlajumalanpalvelus. Tällaista juhlaa ei kuitenkaan pidetty, mutta museon avajaisten jälkeen 1960-luvulla, alettiin viettää kotiseutujuhlaa, jota vietetään edelleen.

Kahvittelua avajaisjuhlan jälkeen, taustalla viljamakasiini.
Kahvittelua avajaisjuhlan jälkeen, taustalla viljamakasiini.
Kuva: Pudsajärven kaupunki

Kotiseutujuhlat ovatkin olleet paikallisen identiteetin symboleja, joissa tiivistyvät tärkeät paikalliset elementit. Juhlissa ohjelmisto painottui usein historiaan ja perinteeseen. Virallisen ohjelman ohella muun muassa syötiin perinneruokaa ja tavattiin tuttuja.

Kotiseutujuhlia vietetään ympäri Suomea, ja Pudasjärvellä on erityinen kotiseutuviikko, jolloin sunnuntain juhlajumalanpalvelus seppelelaskuineen ja kotiseutujuhla päättävät juhlaviikon. Juhla järjestetään yhteystyössä Pudasjärven seurakunnan kanssa ja ohjelmassa on ollut juhlapuheiden lisäksi musiikki- ja lausuntaesityksiä. Joten ohjelmisto muistuttaa hyvin paljon museon avajaisjuhlaa. Tarjolla on nykyään pullakahvit, mutta joskus museon pihamaalla on syöty voileipiä ja perinteistä lihakeittoakin.

Kotiseutujuhla on kuitenkin muuttunut vuosien saatossa; nuoret ja lapset on otettu huomioon ohjelmassa, eikä juhlaa ole suunnattu pelkästään ikäihmisille, joita se perinteisesti on aina kiinnostanut. Kuitenkin yleisö koostuu enemmän iäkkäämmästä väestöstä, sillä heille perinne on erityisen tärkeä, samat ihmiset käyvät juhlassa vuodesta toiseen. Tämä kesä oli kuitenkin poikkeuksellinen vallitsevan tilanteen vuoksi, ja juhlavuoden kotiseutujuhlakin jäi järjestämättä.

Pauliina MajavaPudasjärven kotiseutumuseon museonhoitaja