Kyläneuvosto: Pu­das­jär­ven ky­lä­neu­vos­ton kuu­lu­mis­kier­rok­ses­ta ei mei­nan­nut tulla loppua – täl­lai­nen tun­nel­ma kylillä on kesän jälkeen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ta­kai­sin kotiin -marssi Kit­ti­läs­tä Hir­vas­kos­kel­le – Suomi 100 -juh­la­vuo­den ta­pah­tu­man val­mis­te­lut hyvässä vauh­dis­sa

Tuosta sitä syksyllä kävellään, näyttää kartalta Vesa Holmström (oikealla) Heino Ruuskaselle.
Tuosta sitä syksyllä kävellään, näyttää kartalta Vesa Holmström (oikealla) Heino Ruuskaselle.
Tuosta sitä syksyllä kävellään, näyttää kartalta Vesa Holmström (oikealla) Heino Ruuskaselle.
Kuva: Toivo Kiminki

Mittava Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan hanke on hyvässä vauhdissa kohti toteutumista. Syksyinen yhdeksän päivän marssi Kittilästä Pudasjärvelle palauttelee mieliin Lapin sodan vaiheita, silloinhan Kittilässä kotiutetuista miehistä monet palasivat kotiin kävellen jopa satoja kilometrejä.

Joukossa oli Pudasjärvenkin miehiä, jotka saivat vapautuksen kuka minkäkin mittaiselta sotatieltä Kittilässä. Entistä aseveljeä kohti pohjoista häätävällä armeijalla ei ollut aina tarjota kotiutuville matkalippua, ei edes hevoskyytiä. Niinpä monen miehen päätös oli lähteä kävellen kohti siviiliä.

Marraskuussa 1944 Pohjois-Suomi oli vielä sotatilassa. Vihollinen oli perääntyessään räjäyttänyt sillat ja tienrummut sekä miinoittanut tienvarret ja pystyyn jääneet rakennukset.

Tuon ankaran marssin muistoksi ovat pääasiassa Sotkajärven seudun järjestöt päättäneet järjestää muistomarssin Kittilästä Hirvaskoskelle. Molemmissa päissä järjestetään näyttävät juhlallisuudet, mahdollisesti myös välietapeissa.

Matkaa taipaleelle kertyy 320 kilometriä. Se taitetaan yhdeksänä etappina. Järjestäjät, mukaan on saatu niin Lapin kuin Pohjois-Pohjanmaan veteraanijärjestöt kuntien ja seurakuntien lisäksi, järjestävät marssijoille ilmaisen huollon yöpymisineen.

Luksusta ei yöpaikoissa ole tarjolla, telttailutuntumaakin saadaan yhden yön verran. Pudasjärvellä kävelijät yöpyvät Siuruan kansantasavallassa ja Suojalinnassa.

Matkaa taipaleelle kertyy 320 kilometriä.

Pudasjärveltä hankkeen puuhamiehet ovat järjestämässä ilmaisen linja-autokyydin marssin avaukseen Kittilän kirkkoon. Samalla kyydillä palaavat ne, jotka eivät jää marssimaan.

Avauksessa on mukana myös Jääkäriprikaati, Kainuun Prikaatin osuutta odotellaan Hirvaskosken koululla syyskuun toisena päivänä järjestettävään päätösjuhlaan.

Marssin loppuosuudella on mukana myös Hirvaskosken koulun väki, mahdollisesti myös sotaveteraaneja. Pudasjärvellä on hankkeessa aktiivisessa roolissa olevan Vesa Holmströmin tiedon mukaan vielä yksi marssiin 1944 osallistunut, Tuhansuolla asuva 94-vuotias Eino Anttila.

Takaisin kotiin -marssi on virallinen osa itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Sen tarkoitus on siirtää veteraaniperinnettä Pohjois-Suomessa uusille sukupolville ja edistää itsenäisyyden historian kovimpien aikojen tuntemusta.

Myös rauhan merkitys nousee esille, samoin liikunnan merkitys kaikkien hyvinvoinnille, Vesa Holmström sanoo.

Koko taipaleelle on jo muutamia ilmoittautujia tullut, ainakin pitkistä kävelytempauksistaan tunnettu Eero Parviainen on mukana. Marssille mielivän ei kuitenkaan tarvitse koko 320 kilometrin matkaa kävellä, mukana voi olla vaikkapa yhden etapin, muutaman peninkulman matkan, Vesa Holmström vinkkaa.

 

Takaisin kotiin -marssi Kittilästä Pudasjärvelle 25.8.–2.9.2017.