Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tai­tei­li­joil­la on roh­keut­ta – "Tuh­ka­kup­pei­na jotkin pat­saat, natsoja tun­get­tu eri paik­koi­hin. In­nos­taa­ko tämä tai­de­pol­ku­jen ra­ken­ta­mi­siin?"

Taiteilijoille rohkeutta otsikolla oli juttu 14.7. -21  Iijokiseudussa. Oikein hyvä,että ollaan huolissaan Pudasjärven kulttuurimuodoista. Mitä on ollut ja miten  tulevina kuukausina ja  vuosina voidaan elävöittää ja innostaa kulttuurin tekijöitä, mutta ennenkaikkea kulttuurin kuluttajia?

No, mitä on ollut, mitä on ollut  ja mikä on tapahtunut kun jo toistakymmentä vuotta sitten pantiin taidepolku pystyyn. Ei taidepolku  antanut sitä,mitä sillä tavoiteltiin. Esillä oli ainakin Tykkyläistä,Leinosen Eeroa ja Räisäs Eeroa. Ja oliko muitakin taiteilijoita, en tarkalleen muista:

Taidetta lienee katseltu, tihutöiltä ne eivät välttyneet, patsaita kaadettiin, irtonaisia tehosteosioita katosi. Tuhkakuppeina jotkin patsaat, natsoja tungettu eri paikkoihin. Innostaako tämä taidepolkujen rakentamisiin?

Taideiden yö oli myös Kurenalla, oli runoa, patsaitakin esillä. Sinä yönä  eivät ihmistuhohyönteiset kunnostautuneet. Oikeastaan meni hienosti.

Aiempi kunnanjohtaja Kaarina Daavittila oli huolissaan taidelämän näivettyneisyydestä. Ja Tykkyläinen on taistellut tuulimyllyjä vastaan, lienee väsynyt taiteen merkitystä puolustaessaan? Ja eikö yleisö, ainakin taiteesta kiinnostuneet voi joskus vierailla taiteilijoiden kotipiholla, joilla taide näkyy?

Taiteentekijöitä Pudasjärvellä on, mutta ovatko he halukkaita tuomaan taidettaan torille,taidepoluille, jos taiteen ymmärrys on sitä,että niitä vahingoitetaan.

Lisätään taiteen kulutusta,katselua ja sitten pyydetään taiteilijoita liikahtamaan.

Itseasiassa Virtasen Katri ja Sointu Veivo iskevät oivallisesti taideasian ytimeen. Ja Eetenissä on uutta tekokukkaketju ja runorivi, sinne siis, ei ole matkan pituus rasitteena. Maisemallisesti paikka on Kurenkoskenniskan helmi,  eikä pääsymaksu ole rasitteena, ja kukapa tietää vaikka satunnaista kulkijaa kiinnostaisi esillä oleva ulkotaidealue,erilaisista taideteoksista koostuen.

Kiitos Virtasen Katrille ja Sointu Veivolle avaavista kannanotoista, kun on kyse taiteen merkityksestä yhteiskunnan henkisenä vireyttäjänä.Menkääpä Eeteniin, näette paratiisin. Vai onko niin, joka ei taidetta sielulla näe,ei se sitä näe näkevillä

silmilläkään?

Eero Räisänen

runoilija – ite-taiteilija  Pudasjärvi