Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Syr­jä­seu­tu­jen teiden hoi­dos­ta: Nyt vain kor­jaus­suun­ni­tel­mat ja rahojen haku käyn­tiin!

-
Kuva: Pekka Aho

Pudasjärven syrjäseutujen ja kyläkulmien sorapintaiset tiet eivät ole aina häävissä kunnossa. Tienpitäjiäkin on moneen lähtöön ja aina tahtoo olla rahoista kiinni, miten pystyy teiden kunnosta huolehtimaan.

Tiestöstä huolehtii muun muassa Destia eli valtio, kunta ja tiehoitokunnat. Metsäautoteistä huolehtii Metsähallitus ja jotkut yksityiset toimijat.

Kylien sisäisen liikenteen teistä ja niiden kunnosta suurimpana vastaa Destia ja tiehoitokunnat. Töihin tulee valtion ja kunnan rahoitusta.

Nyt on kuitenkin valtiolta mahdollista saada lisärahoitusta. Tuleeko rahoitus koronarahoituksena tai miten, mutta kannattaa rahoitukset hakea.

On monia sorapintaisia teitä, joiden sivuojat ja rummut on uusittu, mutta kunnolliseen pintasorastukseen ei ole riittänyt varoja moniin vuosiin – ei sen paremmin kunnan kuin valtionkaan teille. Nyt vain korjaussuunnitelmat ja rahojen haku käyntiin!

Kunnollinen pintasorastus auttaa tien kunnossapitoa eikä silloin höylänkään terä raavi pohjakiviä ja kantoja.

Teiden liikenne on lisääntynyt vapaa ajan asutuksen kasvaessa lähes kaikilla kyläkulmilla, mikä on erittäin hyvä asia. Niinpä mielestäni tälläkin tavalla voi teillä liikkujat ottaa huomioon.

Kylillä on vielä niitä tilojen teitä, joille kunta antaa aukipito- ja kunnossapitoavustusta. Näiden teiden päässä asuu vakituinen asukas ja tien pituus on vähintään 100 metriä. Mielestäni tämäkin on tärkeää, koska taloihin pääsy on turvallisuuden kannaltakin välttämätöntä.

Lopuksi vielä haluan sanoa, että tämä korona-aika on meitä ihmisiä kiusannut, jopa ystävyyssuhteita katkonut ja vieroittanut. Mutta valoa kohti ollaan varmaan menossa.

Hiihdetään niin kauan kuin sukset luistaa ja sitten kirmaistaan kuka mitenkin ja voi olla että saadaan tanssiakin. Toivotan hyvää kevään jatkoa hyvät ihmiset.

Erkki HonkanenKuntavaaliehdokas, vasemmistoliitto