Suo­pur­su­ruos­tet­ta kuu­sis­sa – itiöt vär­jää­vät vesiä Poh­jois-Poh­jan­maal­la

Tältä näyttää suopursuruosteen itiöiden värjäämä vesi.
Tältä näyttää suopursuruosteen itiöiden värjäämä vesi.
Kuva: Toivo Kiminki

Eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata on tehty havaintoja veden pinnalla olevista ruskeista, kellertävistä tai ruosteenpunaisista lautoista. Lauttojen aiheuttaja ei ole levä, vaan vettä värjäävät kuusen suopursuruosteen itiöt. Suopursuruoste on sienitauti, jota esiintyy muutaman vuoden välein.

Suopursuruoste talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen vastapuhjenneisiin neulasiin. Heinäkuun puolivälissä tartunnan saaneet neulaset alkavat kellastua, kun niihin ilmestyy helmi-itiöpusseja.

Vesisateet ja tuuli ravistelevat itiöt vesien pinnoille ajelehtiviksi lautoiksi. Ruostesienen itiöt ovat vettä kevyempiä ja voivat muodostaa vesiin jopa satojen metrien pituisia lauttoja. Vedessä itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti myös muita veden pinnassa olevia roskia, levää, vesikasvinkappaleita, siitepölyä jne. Itiölautat hajoavat muutamassa päivässä.

Kuusissa on tänä vuonna havaittu suopursuruostetta, joka värjää neulaset keltaisiksi.
Kuusissa on tänä vuonna havaittu suopursuruostetta, joka värjää neulaset keltaisiksi.
Kuva: Toivo Kiminki

Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopulta elokuulle. Määrä vaihtelee eri vuosina. Tänä kesänä kuusen suopursuruostesienen aiheuttamia pintalauttoja on havaittu useissa vesistöissä. Esiintymät voivat olla myös hyvin paikallisia.

Suopursuruoste on ihmiselle vaaraton. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa kuitenkin aiheuttaa uimarille samanlaisia oireita kuin siitepölylautat. Uimarin kannattaa välttää paksuinta lautta-aluetta. Allergiaoireilta voi välttyä huuhtomalla itsensä puhtaalla vedellä uinnin jälkeen.

Sinilevätilanne Pohjois-Pohjanmaan valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla on ollut elokuussa rauhallinen. Sinilevähavaintoja on tehty vähemmän kuin ajankohdalle tyypillisesti pitkänajan keskiarvon perusteella. Vähäisiä sinileväsamentumia on havaittu 3-4 havaintopaikalla viikoittain toteutettavassa seurannassa.

Yleisöilmoituksia sinilevistä on elokuun aikana tullut kaksi. Valtakunnallinen sinileväseuranta jatkuu syyskuun loppuun. Viime vuoden sinileväseurannassa Pohjois-Pohjanmaan runsaimmat leväsamentumat havaittiin syyskuussa.