Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

So­siaa­li­nen tai­de­pro­jek­ti rauhan tee­mal­la: Hir­si­kam­puk­sen Va­lo-luok­ka teki Kyyhkyn sii­vil­lä -e­lo­ku­van

Aluksi saivat oppilaat kokeilla kuvaamista ulkona. Opettaja Susanna Lahtinen ohjasi oman Valo-luokkansa kuvaustyötä. Elokuvan teko ei ole pelkkää kuvaamista ja esittämistä, lopullinen versio tehdään tietokoneella.
Aluksi saivat oppilaat kokeilla kuvaamista ulkona.
Aluksi saivat oppilaat kokeilla kuvaamista ulkona.
Kuva: Maikki Kantola/Videootit

Pudasjärveläiset maahanmuuttajalapset pääsivät kokeilemaan uutta ja hienoa tekniikkaa ja samalla kertomaan toisille omista kotimaistaan.

Asialla oli Taiteen keskustoimikunnan ja Opetusministeriön rahoittama mediahanke, joka vierailee monilla muillakin kouluilla.

Koululla tehtiin elokuva, joka linkitetään koulun Facebook-sivuille. Lapset Kongosta, Irakista ja Afganistanista kuvasivat ja esiintyivät Videovankkuri-työpajassa, jonka tuotteena elokuvat valmistuvat.

Videovankkuri on valtakunnallinen mediakasvatushanke.

Siinä lapsia ja nuoria opastetaan käyttämään mediavälineitä erilaisissa video- ja valokuvatyöpajoissa.

Elokuvia tehdään eri kulttuuritaustoja tutkien sekä kotiseudun kansanperinnettä ja historiaa ammentaen.

Videovankkuri kiertää ennalta suunnitellusti Suomessa kouluissa, lastensuojelulaitoksissa, päiväkodeissa ja museoissa. Työpajat kestävät 2 - 5 päivää. Kouluttajat tuovat laitteiston tullessaan, mutta paikanpäällä tutustutaan myös olemassa oleviin laitteisiin ja koulutetaan niiden hyödyntämiseen jatkossa.

Projekti antaa ohjaaja Maikki Kantolan mukaan äänitorven tekijöilleen. Hirsikampuksen työpajassa oli tekijöinä alakoulun valmistavan luokan oppilaita.

– Tärkeällä sijalla on tarinoiden omakohtaisuus, hän sanoi.

Rauhankyyhky lensi lasten kotimaihin.

Teeman mukaisesti rauhankyyhky lensi lasten kotimaihin, Kantola kuvailee. Hänkertoo kongolaisten lasten laulaneen ja tanssineen innolla.

Jokainen lapsista pääsi niin esiintymään kuin kokeilemaan kuvaamista.

– Tämä oli samalla eräänlaista kielikylpyä, kaikki kun tehtiin suomen kielellä. Meidän tuomamme kuvausvälineet ovatkin huippuluokkaa, lähes televisiotuotantoon kelpaisivat.

– Tämä on myös sosiaalinen taideprojekti. Tässä lapset saavat kokeilla uusia välineitä itsensä ilmaisuun sekä kokemusten ja elämysten vastaanottamiseen. Maahanmuuttajat ja erityisryhmät ovat meidän toiminnassamme aivan erityisellä sijalla, Kantola kertoi.

Lopputulos, eli nettiin laitettava elokuva, tehtiin sitten yksissä tuumin. Lapset pääsivät sitä niin suunnittelemaan kuin tekemään kummaltakin puolen kameraa.

Koululaisten tekemän Kyyhkyn siivillä -elokuvan voi katsoa YouTubesta tästä linkistä .