Sa­tu­tuo­kio kan­san­edus­ta­jan kanssa – Niilo Keränen vie­rai­li Pik­ku-Paa­va­lin päi­vä­ko­dis­sa en­sim­mäi­sen kerran

Kansanedustaja Niilo Keränen kertoi sadun Pikku-Paavalin päiväkodin lapsille. ”Hatusta vedettyä” tarinaa kuulemassa oli lapsia Punaturkkien ja Sinisiipien ryhmistä. Välillä tunnelma nousi hieman jännittäväksikin.
Kansanedustaja Niilo Keränen kertoi sadun Pikku-Paavalin päiväkodin lapsille. ”Hatusta vedettyä” tarinaa kuulemassa oli lapsia Punaturkkien ja Sinisiipien ryhmistä.
Kansanedustaja Niilo Keränen kertoi sadun Pikku-Paavalin päiväkodin lapsille. ”Hatusta vedettyä” tarinaa kuulemassa oli lapsia Punaturkkien ja Sinisiipien ryhmistä.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Söikö susi punahilkan ja kuinkas sitten kävikään?

Sen tietävät Pikku-Paavalin päiväkodin lapset, jotka kuuntelivat herkeämättä kansanedustaja Niilo Keräsen kertomaa satua viime perjantaina.

Kansanedustaja Keränen kertoi lapsille sadun ”omasta päästään”. Kirjaa ei tarvittu, vaan mukaelma tutusta Punahilkka-sadusta sai Keräsen kertomana uusia ulottuvuuksia.

Päiväkodin lapset kuuntelivat herkeämättä kansanedustajan tarinointia ja heittivät väliin muutamia napakoita kommentteja. Sekä lapset, henkilökunta että kertoja nauttivat rauhallisesta ja mielikuvituksellisesta iltapäivähetkestä silmin nähden.

Satu imaisi mukaansa niin, että päiväkodilta esitettiin toiveena saada lisää vierailuja ja satutuokioita. Niitä kiireinen kansanedustaja ei suoraan voinut kuitenkaan luvata.

Lopuksi päiväkodin lapset saivat vielä muistoksi eduskuntamuistipelin.

Ensimmäistä kertaa Keränen ei ollut satuja kertomassa, sillä hän on paitsi kertonut tarinoita jälkipolvilleen myös laajemmalle yleisölle Taivalkosken Napero-viikoilla.

Hän on myös kirjoittanut useita lastenkirjoja ja voittanut valtakunnallisen lastenromaanikilpailun vuonna 1992 kirjallaan Soiperoisten maa.

Valtakunnallisen Napero-Finlandian päätuomarina hän on toiminut kisan alusta eli vuodesta 1993 asti.

Keräsen vierailu oli osa Kansanedustajat päiväkodeissa -teemaviikkoa. Viime ja kuluvan viikon aikana kansanedustajia vierailee lähes sadassa päiväkodissa eri puolilla Suomea.

Ennen satutuokiota Keränen ennätti tutustua vuonna 2013 käyttöön otettuun hirsiseen päiväkotiin. Taivalkoskelaisen Keräsen mukaan Pudasjärven varhaiskasvatus eroaa naapurikunnastaan, sillä Taivalkoskella ei ole varsinaista päiväkotia lainkaan.

Taivalkoskella päivähoito järjestetään ryhmäperhepäiväkodeissa sekä hoitajien omassa kodissa tapahtuvana perhepäivähoitona. Myös Pudasjärvellä toimii päiväkodin kuuden ryhmän lisäksi Koivutien ryhmäperhepäiväkoti sekä viitisentoista perhepäivähoitajaa eri puolilla paikkakuntaa.

Ensimmäistä kertaa Pikku-Paavalissa vieraillut Keränen ihasteli päiväkodin tunnelmaa ja lasten ehdoilla tehtyjä ratkaisuja.

Yhtenä hallituksen kärkihankkeena on LAPE eli lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma, jonka tiimoilta myös pudasjärveläiset osana Oulunkaarta ovat olleet mukana kehittämässä palveluita.

Pudasjärven päivähoidon ohjaajat Merja Kemppainen ja Jaana Rajala nostivat kansanedustajan kanssa käydyssä keskustelussa esiin varhaiskasvatusmaksujen muutokset. He olivat huolissaan siitä, miten hoidon rahoitus turvataan vastaisuudessa, jos maksut alenevat.

Joidenkin laskelmien mukaan varhaiskasvatusmaksujen tulot voivat pudota jopa puoleen. Samaan aikaan alenevat maksut voivat tuoda lisää lapsia varhaiskasvatuksen piiriin.

– Jos lapsimäärä kasvaa, pitää etsiä uusia ratkaisuja, totesivat kaikki.

Keränen käänsi katseita kuntien puoleen rahan ja hoitopaikkojen riittävyyteen liittyen:

– Se riippuu siitä, mihin kunnissa halutaan panostaa. Peruspalvelujen valtionosuudet ovat korvamerkitsemättömiä.

Jos lapsimäärä kasvaa, pitää etsiä uusia ratkaisuja.

Kansanedustajan kanssa keskusteltiin myös perhevapaauudistuksesta, joka pulpahtaa pintaan tuon tuosta. Keräsen mukaan alle 3-vuotiaiden lasten kotihoidon tukeen ei hevillä suuria muutoksia tehdä.

– Ministeri Annika Saarikko selvittää asiaa, ja varmasti se nousee taas esille, kun rahasta puhutaan.

Keräsen mukaan Sinisen eduskuntaryhmän jäsenet eivät halua, että kotihoidon tukeen kosketaan lainkaan. Kokoomuksen linja taas on päinvastainen: heidän mielestään suuriakin muutoksia olisi syytä tehdä.

Keskustalaiset ovat olleet maltillisemmalla linjalla. Esille on nostettu muun muassa tuen erilaista jaksottamista lapsen iän mukaan.

Esiopetuksen laajenemiseen 5-vuotiaille Keränen ei usko.

– Se olisi valtava muutos. Sen väläyttely ei ole ajankohtaista.

Lapsista puheen ollen, kansanedustaja kannustaa alueen asukkaita lastentekoon. Perjantaina hän saapui Pudasjärvelle suoraan Taivalkosken elomarkkinoilta, jossa hän mainitsi puheessaan huolensa.

– Joku voisi kehitellä Taivalkoskesta romantiikan keitaan, Keränen toisti ajatuksiaan Pudasjärvellä.

Kansanedustajan mukaan lapsia tarvittaisiin pohjoisen kunnissa lisää ja niiden hankintaan voitaisiin kannustaa nykyistä enemmän. Yhtenä keinona ovat hyvät palvelut, mutta vanhemmat tarvitsevat myös työpaikkoja, joten asia ei ole helposti ratkaistavissa pelkillä kuherteluvinkeillä.