Lomautukset: Opet­ta­jien lo­mau­tuk­set siir­ty­ne­vät syksyyn – OAJ:n valitus hal­lin­to-oi­keu­den kä­sit­te­lys­sä

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Kolumni

Sa­nan­va­paus on huol­to­var­muut­ta – "Vaikka joku me­dia­ta­ho saa­tai­siin­kin sau­not­tua val­tio­joh­don kri­tii­kit­tö­mäk­si ää­ni­tor­vek­si, toi­mit­ta­jat nou­si­si­vat ka­pi­naan."

Markus Paso kolumni

Ukrainan sodan aikana Suomessa saa olla tyytyväinen, että olemme varautuneet pahimpaan. Huoltovarmuusvarastot ja puolustusvoimat on pidetty kunnossa, vaikka Euroopassa on eletty ennenkuulumattoman pitkää rauhan aikaa. Yhteishenki ja puolustustahto näyttävät myös löytyvän, kun tarvetta on.

Yksi tärkeä asia kriiseissä on sananvapaus ja sen ikiaikainen äänitorvi, media. On tärkeää, että tietoon voi luottaa. Se lisää myös vastuskykyä vieraiden maiden vaikutusyrityksiin.

Kun Putinin valheita kuuntelee, ei voi kuin ihmetellä, miten joku niihin voi uskoa vielä 2020-luvulla. Täällä Suomessa naureskeltiin jo 80 vuotta sitten Neuvostoliiton väsyneistä yrityksistä lavastaa Suomi Talvisodan aloittajaksi Mainilan laukauksilla.

Ihmetystä herätti, kun historian tunkiolta kaivettiin samanlainen retoriikka erikoisharjoituksineen ja narkomaaninatseineen esiin.

Asian ymmärtää, kun tietää Venäjän isojen medioiden olevan puhtaasti valtion propagandakoneistoja. Sama ei menisi Suomessa läpi. Vaikka joku mediataho saataisiinkin saunottua valtiojohdon kritiikittömäksi äänitorveksi, toimittajat nousisivat kapinaan. Toimittaja ei vihaa mitään niin paljoa, kuin sitä, että joku kertoo, mistä, mitä ja miten kirjoittaa.

Viime kädessä medialukutaitoinen kansa tajuaisi koiran haudatun.

Venäjän kansan ahdinkoa syventävät tuoreet hyökkäykset vapaata internetiä vastaan.

Netti on oiva keino ylläpitää sananvapautta, kunhan muistaa, että vapauteen kuuluu aina vastuu. Etenkin kriisiaikana  kansakuntaa kahtiajakavaa viestiä pitäisi välttää. Sillä pelataan vain vihollisen pussiin.

Kybersodan ammattilaiset toki kertovat, että Kremlin trollit ovat siirtyneet maailmalta omien kansalaistensa informaation hallintaan. Trolliarmeijat häiriköivät esimerkiksi vielä suhteellisen vapaassa Telegram-viestintäsovelluksessa.

Hyvä juttu meille, huono valveutuneille venäläisille, jotka saattaisivat olla avain Putinin syrjäyttämiseen.