Urheilu: Pu­das­jär­vel­tä ko­toi­sin oleva Henna Van­ha­nen työs­ken­te­lee yöt OYSin päi­vys­tyk­ses­sä ja nukkuu päivät – Neljän lapsen äiti on yli­voi­mai­ses­ti Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan

Tapahtumat: Van­hus­ten­vii­kol­la iästä tehdään numero – Pu­das­jär­vel­lä on tar­jol­la mo­ni­puo­li­ses­ti oh­jel­maa ja toi­min­taa

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Saksan Ba­den-Würt­tem­ber­gin maa­päi­vä­pre­si­dent­ti vie­rai­lee Pu­das­jär­vel­lä – kou­lu­tus ja eko­lo­gi­nen puu­ra­ken­ta­mi­nen esillä

Hirsikampuksella vierailee keskiviikkona seurue Saksasta. Koululla vierailijoita on käynyt sen avaamisen jälkeen runsaasti. Kuva koulun vihkiäisistä elokuulta.
Hirsikampuksella vierailee keskiviikkona seurue Saksasta. Koululla vierailijoita on käynyt sen avaamisen jälkeen runsaasti. Kuva koulun vihkiäisistä elokuulta.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Oulun ja Pohjois-Suomen pitkäaikaisen yhteistyöalueen Baden-Württembergin maapäiväpresidentti Muhterem Aras delegaatioineen vierailee Oulussa ja Pudasjärvellä tällä viikolla. Maanantaista torstaihin kestävää vierailua isännöi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen.

Pudasjärvellä vieraat tutustuvat keskiviikkona suomalaiseen koulutusjärjestelmään ja ekologiseen puurakentamiseen. Pudasjärven hirsirakentaminen ja Hirsikampus tarjoavat erinomaisen esimerkin molemmista.

Aras seurueineen tutustuu Pudasjärven kaupunkiin ja vierailee Hirsikampuksen lisäksi kirkkoalueella historiaan tutustumassa sekä Kontiotuotteella.

Vieraat tutustuvat myös laajemmin Suomen koulutusjärjestelmään ja keskeisinä teemoina ovat yleissivistävä- ja ammatillinen koulutus, sekä ammattikorkeakoulu- ja yliopistokoulutus. Opiskelija- ja työharjoittelu sekä koulutuksen kehittämishankkeet ovat keskeisiä yhteistyömuotoja alueiden korkeakoulujen välillä. Myös peruskoulun yläastelaisille ja lukiolaisille on järjestetty säännöllistä koululaisvaihtoa.

– Saksan kielen ja kulttuuriosaamisen aktivointi on tärkeää, koska Saksa on Suomen suurin kauppakumppani, muistuttaa ylijohtaja Terttu Savolainen.

Vierailu vahvistaa jo vuonna 1990 käynnistynyttä ja yli 27 vuotta kestänyttä alueiden ja sen toimijoiden välistä yhteistyötä. Keskeisimpinä teemoina ovat koulutus-, tutkimus-, innovaatiotoiminta ja niihin liittyvä yhteistyö. Yhteistyö on poikinut Suomalais-saksalaisia talous- ja innovaatiofoorumeita, joista viimeisimmät ovat käsitelleet energia-alaa ja terveysteknologiaa.

Uutta yritys- ja innovaatioyhteistyötä onkin virinnyt mm. Business Oulun, Centre of Health and Technologyn sekä Baden-Württembergin osavaltion eteläosassa sijaitsevan terveysteknologian keskittymän Tuttlingenin alueen partnereiden kanssa.