Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ro­ko­tus­vuo­roon jo yli 25-vuo­tiaat Pu­das­jär­vel­lä – kes­ki-ikäi­set ja nuoret eivät innostu ro­kot­ta­mi­ses­ta kuten iäk­kääm­mät

Pudasjärvi

Pudasjärvellä rokotusvuorossa ovat kaikki yli 25-vuotiaat.Riittää, että täyttää ikärajan verran tämän vuoden aikana, kertoo Oulunkaari tiedotteessaan..

Nettipalvelun kautta voi myös perua ensimmäisen rokoteaikansa ja varata uuden ajan. Kuntalaisten tarvitsee varata vain ensimmäinen rokotus, sillä vahvistusrokotteen ajan saa ensimmäisessä rokotuksessa.

Vahvistusrokotteen ajan voi vaihtaa vain erittäin hyvästä syystä. THL:n linjauksen mukaan, jos on yli 65-vuotias ja on saanut ensimmäisen rokotteen AstraZenecaa, vahvistusrokotteeksi voi pyytää muun rokotteen soittamalla hyvissä ajoin rokotusnumeroon. Vaihtoa ei voi tehdä enää rokotuspaikalla. Alle 65-vuotiaat saavat automaattisesti muun kuin AstraZeneca-rokotteen.

Jos työaikataulujen vuoksi sopivaa rokotusaikaa ei löydy, kannattaa soittaa rokotusnumeroon ja etsiä sopivaa ratkaisua henkilökunnan kanssa.

– Meiltä löytyy joustoa. Henkilökuntamme on tehnyt kovasti töitä rokotekattavuuden saavuttamiseksi ja jatkaa edelleen – kuntalaistemme suojaaminen on meille sydämen asia, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas toteaa.

Rokotusvuorossa olevat ikäryhmät vaihtelevat hieman kunnittain. Erot johtuvat kuntien erilaisista ikärakenteista sekä siitä, kuinka aktiivisesti kuntalaiset varaavat rokoteaikoja.

– Jos oman kunnan rokotukset eivät etene kärkitahdissa, se todennäköisesti tarkoittaa, että kuntaan on syntymässä hyvä rokotekattavuus, vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen muistuttaa.

Valtakunnallisesti työ- ja opiskeluikäisten rokotuskattavuus on jäänyt ikäihmisiä matalammaksi. Myös Oulunkaarella on nähtävissä, että keski-ikäiset ja nuoret aikuiset eivät varaa rokotteita yhtä innolla kuin ikäihmiset.

– Rokotukset mahdollistavat normaaliin arkeen palaamisen, kunhan rokotuskattavuus on tarpeeksi suuri. Vaikka ei siis itse pelkäisikään vakavaa koronavirustartuntaa, rokote tulee ottaa läheisten ja yhteiskunnan vuoksi, Cajan-Suokas kannustaa.

Tämän hetken arvion mukaan viimeisetkin rokotusryhmät saisivat ensimmäiset rokotteensa kesä-heinäkuun vaihteessa. Rokotukset etenevät ikäluokka kerrallaan vanhemmista nuorempiin, ja tuorein tieto vuorossa olevasta rokotusryhmästä löytyy Oulunkaaren Facebook-tililtä ja nettisivuilta.

Ikäihmiset ja heidän omaishoitajansa saavat nyt vahvistusrokotteita.

– Itsenäisesti asuvien ikäihmisten tulee nyt katsoa huolella, koska se vahvistusaika onkaan. Ensimmäisellä rokotuskerralla on annettu mukaan pieni kortti, josta aika näkyy, Kähkönen muistuttaa.

Kela korvaa koronarokotusmatkat samalla tavalla kuin muut terveyspalveluihin tehdyt matkat. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Tällöin asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta (Pohjois-Pohjanmaa: 0800 93 150).

Ensimmäisen rokotteen on Oulunkaarella saanut tällä hetkellä noin 12 700 henkilöä. Toisenkin rokotteen saaneita on noin 2 800 henkilöä. Rokotusmäärien tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä.

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Rokotuskysymyksissä sen sijaan tulee soittaa kuntakohtaiseen koronarokotusnumeroon. Ajantasaista tietoa rokotusten etenemisestä saa muun muassa Oulunkaaren Facebook-tililtä ja nettisivuilta oulunkaari.com.

FAKTA

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.

Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan. Rokotus voi olla kunnassasi myös muualla kuin terveysasemalla.

Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.

Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.

Rokote pistetään olkavarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.

Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.

Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.

Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

Pudasjärvi: rokotusnumero 08 5875 5012 palvelee ma-ti klo 8-10 ja klo 13-15, ke-to klo 8-10, pe klo 8-9