Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Pyö­rä­lenk­ki oli käydä koh­ta­lok­kaak­si – kypärä pelasti Pirk­ko-Lii­san va­ka­vil­ta seu­rauk­sil­ta

Uudet pyöräilykypärät ovat mukavia ja tyylikkäitä, mutta tärkeintä on muistaa kypärä päähän panna kun pyöräilemään lähtee, Pirkko-Liisa Luhta muistuttaa.
Uudet pyöräilykypärät ovat mukavia ja tyylikkäitä, mutta tärkeintä on muistaa kypärä päähän panna kun pyöräilemään lähtee, Pirkko-Liisa Luhta muistuttaa.
Kuva: Toivo Kiminki

Viime keväinen koiran ulkoiluttaminen pyörällä oli käydä kohtalokkaaksi pudasjärveläiselle Pirkko-Lisa Luhdalle. Hänen muistikuvansa tapahtumista ovat edelleen hajanaisia, mutta koiran yllättävä pysähtyminen onnettomuuden aiheutti.

Luhta kertoo noin puolen vuorokauden ajalta itsellään olevan vain väläyksiä tapahtumista. Koiran karkaamisesta hän muistaa huolestuneensa. Kipu oli kova, kypärä oli särkynyt kolmeen osaan.

Luhdan mukana olleella lenkkikaverillakaan ei ollut puhelinta, joten tämä lähti kiireen kaupalla polkemaan kotiin. Luhta muistaa lähteneensä jossain vaiheessa kotiin itsekin, toinen jalka niin kipeänä että polkea piti vain toisella.

– Olin vahvasti sillä kannalla, että ei minua tarvitse hoitoon viedä. Ambulanssia piti odottaa liki tunnin verran, mutta kyytiin hoitajat laittoivat.

Ilman kypärää seuraukset olisivat olleet todella pahat, oli arvio.

Pudasjärven terveysasemalta matka jatkui OYS:n päivystykseen. Sielläkin Luhta muistaa pitäneensä tutkimuksia turhana yhteiskunnan rahojen tuhlauksena, eihän mitään vakavaa ollut sattunut.

Mutta olipa! Viipalekuvaksessa todettiin verenvuotoa aivoissa. Kirurgi oli kertonut Luhdalle tällä olleen onnettomuudessa hyvää onnea. Ilman kypärää seuraukset olisivat olleet todella pahat, oli arvio.

– Se tieto aivoverenvuodosta vasta hätkäytti. Pää kuvattiin pian uudestaan, vuoto oli loppunut eikä leikkausta tarvittu.

Oulusta potilas siirrettiin pian Pudasjärven terveysasemalle. Kolmen vuorokauden kuluttua hän pääsi kotiin. Lääkäri esitti vähintään kuukausien sairauslomaa, mutta Luhta arveli että paljon lyhyempi riittää.

Ensimmäistä kertaa petipotilaana ollut Luhta kehuu saaneensa todella hyvää ja ammattitaitoista kohtelua ja hoitoa niin ensihoidon, OYS:n kuin kotikunnan terveysasemalla.

Se häntä harmittaa, ettei uskonut lääkäriä sairauslomasta. Kotiin päästyä väsytti valtavasti, piti nukkua jopa kolmesti päivässä, hän muistaa.

– Vieläkään ei olo ole entisellään. Vaikea sitä on myöntää, mutta en pysty tekemään töitä samaan tahtiin kuin ennen kolarointia. Pääkipua tulee kun väsyy, eikä lonkka ja olkapääkään ole vielä ihan kunnossa.

Lääkäri kertoi Luhdalle toipumisen aivoverenvuodosta vievän jopa vuoden, mutta ennuste on hyvä.

Pirkko-Liisa Luhta kiittelee onneaan ja sitä, että on käyttänyt kypärää pyöräillessään jo pitkään. Nyt on päässä uusi, entistä paljon mukavampi. Hän naurahtaa monen tuttavan siirtyneen kypärän käyttäjäksi kun on hänen onnettomuudestaan kuullut.

– Oli se opetus itsellekin, onneksi selvisin siitä näinkin vähällä.